Kako se zaštititi od komaraca

Djevojka drži muholovku, Foto: Franck Boston/Shutterstock

Ljeto je za mnoge najljepše godišnje doba. Međutim, ono sa sobom donosi i neugodnosti, a jedna od njih su komarci. Ovi iritantni insekti često nam pokvare raspoloženje već i samim zvukom, a kožne promjene i alergijske reakcije koje nastaju nakon njihovog uboda nisu najgora stvar koja nam se može dogoditi, jer komarci mogu biti i prijenosnici različitih bolesti.

Evo nekoliko savjeta kako se zaštititi od ovih dosadnih insekata koji su sve agresivniji i ima ih sve više kroz sve duži period u godini.

Komarce privlači tamna odjeća pa biste tijekom boravka na otvorenom trebali nositi komotnu odjeću dugih rukava i svijetlih boja. Također izbjegavajte boravak pored drveća ili grmova jer se ondje vole skupljati.

Sva slatka jela i piće u čašama koje se nalazi na otvorenom trebalo bi pokriti, a boce držati začepljenima. Još jedna od stvari koje privlače komarce je ugljikov dioksid. Naše tijelo ga ispušta nakon vježbanja i kada nam je vruće, a izvor ugljikova dioksida su također i vatra ili goruće svijeće.

Dobro je poznato da komarci vole i vlagu. Privući će ih čak i male količine vode poput vlažnog cvijeća, lokava nakon kiše ili znoja s našeg tijela.

Iako komarce privlače određeni mirisi pa bi trebalo izbjegavati upotrebu parfimiranih kozmetičkih sredstava, također postoje i oni koji će ih otjerati, a u nastavku provjerite o kojim je mirisima riječ.

Kadulja

Nekoliko grančica kadulje prokuhajte u vodi, a zatim ostavite da se ohladi pa se umijte tom tekućinom ili ju utrljajte u kožu. To bi trebalo držati komarce podalje od vas.

Puder od vanilije

Vaniliju u prahu pomiješajte s dječjim losionom u omjeru 1:10 i nanesite ga na kožu. Osim toga, puder od vanilije možete rastopiti u vodi i s pripremljenom tekućinom prskati odjeću i kožu.

Buhač

Ova biljka je poznato staro sredstvo protiv komaraca i ostalih nametnika. Nekoliko kitica buhača postavljenih oko kuće trebalo bi otjerati komarce.

Cvijet bazge

Miris bazge trebao bi također otjerati komarce, zato u prostorije u kojima boravite stavite nekoliko grančica bazge. S obzirom na to da ova biljka ima snažan miris, grančice ne treba držati u spavaćoj sobi dok spavate.

Ocat, ulje i šampon

Obično kuhinjsko ulje u jednakim količinama pomiješajte s octom i šamponom. Smjesu miješajte sve dok se ne zapjeni pa je izlijte u manju posudu i ostavite otvorenu u prostoru u kojem boravite.

Ulje cedra

Miris cedrovog ulja ne samo da će otjerati komarce, već se pomoću njega možete riješiti i muha i žohara.

Za dodatnu zaštitu doma od komaraca postavite mreže za komarce, a ako je to nemoguće, ne palite svjetlo prije nego što zatvorite sve prozore.

Iako je tržište prepuno sredstava koja bi nam trebala pomoći u zaštiti od iritantnih komaraca, oni mogu imati nepovoljno djelovanje na naše zdravlje, zato je uvijek bolje prvo pokušati s prirodnim sredstvima protiv komaraca. Ako su komarci unatoč svim mjerama predostrožnosti i dalje nesnosni, kupite sredstvo za zaštitu protiv komaraca, ali ga ni u kojem slučaju nemojte nanositi na bebinu kožu.

Foto: Franck Boston/Shutterstock