Kako se riješiti suvišnih kalorija

zdrave namirnice

Sve veći problem suvremenog društva postaje prekomjerna težina mnogih koji su do tog problema došli iz različitih razloga. Smatra se kako problem prekomjerne težine, odnosno višak kalorija nastaje jer ne vodimo dovoljno računa o zdravom načinu prehrane.

To je nezdrava hrana koja u sebi sadrži i previše kalorija te nezdrave masnoće i sve druge štetne tvari. Kalorije moramo unositi u svoj organizam samo je pitanje na koji način.

Što su zapravo kalorije? Kalorije zapravo predstavljaju jedinicu koja se odnosi na energiju i potrošnju te energije, a određuje se kao toplina koja je potrebna da bi se jedan gram vode pri tlaku od jedne atmosfere ugrijao 1 stupanj.

Kako bi znali da u sebe unosite dovoljnu količinu kalorija, a opet niste pod rizikom da ćete se zdebljati najbolje je u svoju svakodnevnu prehranu uključiti što više voća i povrća. Neka vam se velik dio vašeg vremena vrti upravo oko tih namirnica.

Pomoću njih ćete dobiti pravilan unos hranjivih tvari u sebe, a opet nećete dobiti štetne tvari koje povećavaju našu težinu i dovode do mnogih bolesti. Zdrava prehrana treba biti osnovica u životu svakog čovjeka.

Ako želite smanjiti broj nakupljenih kilograma bilo bi dobro da svaki dan unesete 500 kalorija manje nego što ste planirali. Postoje teorije da ćete na taj način gubiti pola kilograma na tjedan.

Pokazalo se kako je brojanje kalorija mnogima pomoglo da uspostave kontrolu nad svojim prehrambenim navikama, nad svojom težinom. Tako ako si date malo više truda i vremena možete postati svoj gospodar svoje težine.

Dakle neka vam ne bude teško nabaviti tablicu kalorijskih vrijednosti namirnica koje uglavnom konzumirate. Prema toj tablici točno ćete znati koliko vam je kalorija potrebno da možete funkcionirati, a opet ćete znati koliko možete pojesti da to ne prijeđe neželjenu razinu.

Autor: S.Š., Foto: Gts/Shutterstock