Kako se riješiti natečenih očiju

njega ociju

Dobar san najbolji je recept za sjajne oči. Ukoliko vam to nije pošlo za rukom, umornim i nadraženim očima lako možete pomoći ako znate kako, samo upamtite da morate voditi računa o higijeni i čistoći, te da ne smijete oči trljati prstima. Oči, kao i tanka i osjetljiva koža oko njih, zahtijevaju posebnu njegu. Izbjegavajte sve ono što nadražuje vaše oči. Šminka za oči – sjenilo, olovka za izvlačenje i maskara – moraju biti svježi, zato bacite one koji su stari i kupite nove.

Zapamtite da se s poslom uklanjanja šminke s očiju ne treba žuriti, pogotovo ako ste nanijeli onu koja je vodootporna ili dugotrajna, kao i to da malo ulja za bebe na vati jednako uspješno uklanja šminku s očiju poput bilo kakvog gotovog pripravka ili blazinice.

Najpoznatije sredstvo za sjajne oči jest malena biljka koja se zove Euphrasia rostkoviana, a koja je u zemljama u kojima se govori engleski općenito poznata kao eyebright (vidac). Osim što je izvrsna za umorne oči, ona također pomaže ako vam oči suze zbog peludne groznice.

Možete je nabaviti u sušenom obliku kod obro opskrbljenih travara. Želite li napraviti kupku za oči od vidca, kuhajte dvadeset minuta dvije žličice osušene trave u dvije šalice vode. Pustite tekućinu da se ohladi, procijedite je tri puta kroz papir za filtriranje kave kako biste uklonili i najmanju trunku trave, te je potom odmah iskoristite za ispiranje očiju.

Želite li jednostavan, ali djelotvoran način za uklanjanje nadutosti oko očiju, dovoljno je da legnete, zatvorite oči, pokrijete ih kriškom ohlađenog krastavca a zatim se opustite.

Ako hoćete napraviti kupku za oči koje vas svrbe, rastopite jednu žličicu soda bikarbone u dvije šalice tople vode. Oblozi za oči mogu biti čudesno djelotvorni, a za to vam mogu poslužiti rabljene/navlažene vrećice za čaj ohlađene u frižideru ili jastučići napravljeni od lanenih zavoja i natopljeni u čaj od vaše omiljene terapeutske trave.

Kako biste napravili takav čaj, stavite jednu žlicu svježe trave (ili pola žlice sušene), nasjeckane prema potrebi, u posudu (koja nije od aluminija i bakra) dodajte dvije šalice destilirane vode (ili mineralne) i pustite da voda zakuha.

Nakon toga ostavite tekućinu da kuha oko trideset minuta dok se ne smanji za pola (ako je isparilo više od pola, dodajte onoliko vode koliko je potrebno da ostane jedna šalica), sklonite posudu s vatre i ostavite smjesu da se hladni.

Nakon toga je dva do tri puta procijedite kroz papir za filtriranje kave i ulijte u bocu koju ćete držati u frižideru. Kad poželite staviti obloge, namočite dva jastučića od lanenog zavoja u otopini, legnite, stavite jastučiće preko očiju i uživajte u odmoru. Druga je mogućnost da čaj zamrznete u posudi za led i svaki put kad vam zatreba izvadite jednu kockicu i njome protrljate područje oko očiju i očne kapke.

Autor: S. G., Foto: Inga Ivanova/Shutterstock