Kako se riješiti moljaca

kako se riješiti moljaca

Malo je onih koji nisu imali problema s moljcima što nije čudno obzirom da je zbog centralnog grijanja dom topao tijekom cijele godine, zbog čega se stvaraju savršeni uvjeti za leptire koji uništavaju odjeću. Iz tog razloga je dobro znati kako se što prije riješiti moljaca.

U stanovima su savršeni uvjeti za uzgoj neugodnih moljaca gdje ženke polažu jajašca koja podsjećaju na rižu. Jajašca se nalaze na tamnim i toplim mjestima. Ličinke koje se razviju iz tih jajašaca hrane se vlaknima iz odjeće.

Kako se riješiti moljaca? Jednom mjesečno trebalo bi istresti odjeću na dnevnom svjetlu i tako otresti ličinke jer njihov životni ciklus traje tri mjeseca. Nije dovoljno protresti samo robu, nego treba četkati namještaj kao i tepihe. Četkanje je dobro jer uništava jajašca dok se ličinke ne drže čvrsto za podlogu.

Dobro je isključiti grijanje kada god možete i prozračivati kako bi zrak cirkulirao kroz stan. Kako bi se što prije riješili moljaca savjetuje se redovno usisavanje odjeće ali i sve ostale tkanine kako bi uklonili jajašca.

Ako imate usisavač s vrećicom potrebno je svaki put nakon usisavanja baciti vrećicu u kojoj se nalazi prašina kao i sav ostali sadržaj koji ste usisali. Pored odjeće potrebno je svaki tjedan usisavačem prijeći preko tepiha kao i ispod kreveta te radijatora.

Ukoliko ste kupili majicu, vestu ili hlače u dućanu rabljene trgovine, savjetuje se da spomenutu robu nakon kupovine čuvate u plastičnim vrećicama prije nego ih operete ili umjesto toga odnesete na kemijsko čišćenje.

Moljci se vole zakačiti za prljavu tkaninu i zbog toga je dobro oprati odjeću na 45 ili više stupnjeva, ovisno o kakvom se materijalu radi. Nakon što ste očistili odjeću spremite ju u vakuumske vrećice.

U dućanima postoje razna sredstva protiv moljaca, a ako ne volite kemiju možete se uvijek odlučiti za lavandu koja dolazi pakirana u platnenim vrećicama. Pored lavande postoje i druga sredstva koja možete rasporediti po ormaru, ladicama i ispod kreveta, ako imate ležaj s ladicom u koji slažete posteljinu.

Nakon što nestane mirisa u vrećicama od lavande, nabavite nove kako bi bili sigurni da se moljci nisu razmnožili i da vam omiljena majica, haljina ili hlače neće biti uništeni.

Autor: S.Š., Foto: Worakit Sirijinda/Shutterstock