Kako se riješiti mamurluka

mamurluk

Pretjerali ste s pokojom čašicom alkoholnog pića više i drugo jutro vam se čini kao da ne možete živjeti? Čim ste otvorili oči smišljate u glavi scenarij kako ćete provesti cijeli dan u krevetu. No, postoje načini koji će vas osposobiti u taj čas i osjećat ćete se bolje, spremni za nove izazove!

Naime, nakon čašice više, jetra prerađuje samo određenu količinu alkohola za koju je sposobna. Ostatak šteti tijelu na način da se osjećate loše. Alkohol može potaknuti i dehidraciju jer pretjeranim unosom on ubrzava odlazak vode iz tijela. Pretjerani unos alkohola djeluje nepovoljno i na sluznicu želuca što može dovesti do iritacija i povraćanja te povećava šećer u krvi prouzrokuje glavobolje.

Isto tako u alkoholnim pićima se nalaze određeni kemijski spojevi koji u velikim količinama mogu izazvati još jače glavobolje i potaknuti još osjetniji mamurluk. Znanstvenici smatraju da je to posebno izraženo unosom tamnijeg pića. Mamurluk bi vam mogao biti jači i s većom količinom mjehurića u piću pa imajte i to na umu.

No, kako ga pobijediti?

Iako ćete odmah nakon ustajanja poželjeti šalicu crne kave za koju smatrate da bi vas mogla vratiti u život, izbjegnite je! Kofein će još više potaknuti dehidraciju tijela pa bi se nakon kave mogli osjećati još i lošije. Ako vas muči jaka glavobolja, popijte odmah tabletu protiv bolova i priuštite si toplu kupku ili tuš. Ona će opustiti mišiće i potaknut će cirkulaciju.

Pijte jako puno tekućine iako vam se čini da ne možete popiti niti jednu cijelu čašu. Što više tekućine unosite, to će se tijelo bolje oporavljati i nadoknaditi izgubljenu tekućinu koju je alkohol izbacio iz tijela. Umjesto vode, možete iscijediti i prirodni voćni sok. On će tijelu nadoknaditi izgubljene vitamine, minerale. Uz to, prirodno će podići razinu šećera u krvi pa bi se mogli odmah osjećati bolje. Osim sokova, preporučuje se i jesti voće, pogotovo jabuke i banane koje su idealne za detoksikaciju organizma. Ove dvije voćke dati će vam energiju i nadoknaditi izgubljene minerale i vitamine. Ovdje se posebno ističe kalij kojim banane obiluju, a njegova doza će smanjiti grčeve i mučninu.

Ako ste spremni i za konkretan obrok, pojedite jaja. Ona su vrlo hranjiva i lagana i njima ćete između ostalog unijeti i važan spoj cistein koji će riješiti tijelo nakupljenih toksina.

Pripremite si i šalicu ukusnog i umirujućeg čaja. Izaberite mentu ili kamilicu i popijte čaj dok je još topao. Topla šalica čaja smirit će tijelo i sve mišiće što bi moglo smanjiti i simptome mučnine, glavobolje i napetosti.

Autor: M.L., Foto: Imcsike/Shutterstock