Kako se riješiti grčeva u nogama

grcevi u nogama

Nagli grčevi u nogama mogu izazvati vrlo jaku bol. Obično je pogođen mišić lista, ali katkad i stopalo, ruka ili šaka. Kod većine ljudi, grčevi su tek povremena smetnja, a kod nekih se češće pojavljuju. Kućni lijekovi mogu pomoći, a jednostavne promjene načina života mogu spriječiti njihovo ponavljanje.

Bolovi se javljaju zbog pretjeranog, predugog i neobičnog stezanja mišića. Mogući uzroci jesu taloženje mliječne kiseline u premorenom mišiću, oštećenje živca zbog ponavljanja istog pokreta, sjedenje ili ležanje u neugodnom položaju i loš krvotok.

Jedite svježe zeleno povrće (osobito potočarku i peršin). svježe voće, cjelovite žitarice i nemasne mliječne proizvode kako bi vaši mišići dobili dovoljno kalcija, željeza i magnezija, kalija i cinka i mogli normalno djelovati. Svakako pijte mnogo tekućine.

Bavite se svakodnevno umjerenom tjelovježbom, ali ako uključuje ponavljanje pokreta kao kod trčanja ili plivanja svakih se pola sata istegnite i opustite.

Okupajte se u toploj kupki prije spavanja i dobro se pokrijte u krevetu. Izbjegavajte previše ili premalo soli, jer obje krajnosti mogu izazvati grčeve. Popijte prije počinka šalicu čaja od crvene udikovine, kamilice i sporiša.

Oslobodite se grča istezanjem zahvaćenog mišića. Zatim gnječite i pritišćite mišić kako biste se oslobodili preostale napetosti.

Palce pritisnite točku na srediti stražnje strane lista gdje se spajaju mišić i tetiva. Počnite laganim pokretom poput četkanja, a onda postupno pritišćite čvršće. Zatim nekoliko sekundi pritišćite točku na sredini nabora sa stražnje strane koljena. To nemojte činiti ako ste trudni.

Stavite vruć oblog s lavandinim, mažuranovim ili đumbirovim uljem. Dodajte jednu ili dvije kapi ulja u zdjelu vruće vode. Stavite krpicu na površinu vode. Blago je iscijedite i stavite na nogu s nauljenom stranom uz kožu.

Na zahvaćeni mišić isto tako, nanesite kremu od arnike, a nanošenje octa pomješanog s toplom vodom i medom može pomoći kod bolnih grčeva u nozi.

Kad vas uhvati grč, nagnite se naprijed prema zidu i zahvaćenu nogu gurajte što dalje u nazad, gurajući petu što više o pod. Trebali biste osjetiti jako istezanje u listu.

Ako patite od čestih grčeva u nogama, ako dobijete grč dok hodate, ako grč traje dulje od jednog sata te ako je grč povezan s tegobama s krvotokom, obavezno potražite liječničku pomoć!

Autor: S.G., Foto: Lucky Images/Shutterstock