Kako se pripremiti za porod

vježbanje budućih roditelja
Vježbanje budućih roditelja, Foto: Svetlana Larina/Shutterstock

Porođaj je prirodni proces kroz koji je dosada prošlo toliko žena da jednostavno nema smisla govoriti o brojkama. Iako se radi o procesu koji ne bi trebao predstavljati probleme, činjenica je kako se ponekad mogu dogoditi nepredviđene stvari, a nije naodmet spomenuti kako je dobra pripremljenost žene veliki faktor koji itekako može pozitivno utjecati na cijeli proces porođaja.

U tom trenutku stupa haptonomija, poznata kao terapija i ujedno metoda koja naglasak stavlja na mogućnost praćenja čiji je jedini važan alat onaj koji se odnosi na dodir. Najviše se prakticira kod žena u trudnoći.

Namijenjena je budućim roditeljima koje nastoji naučiti kako da postignu kontakt i imaju bolji odnos sa svojim djetetom. Poznato je kako buduća mama sama može modificirati održavanje fetusa za vrijeme trudnoće u svrhu smanjenja boli u leđima i kako bi dijete imalo dovoljno prostora.

Spomenute kretnje će pomoći u trenutku porođaja, otac će pomoći majci, a ona će dalje preuzeti. Novorođenče na taj način stječe temeljni osjećaj sigurnosti. Ako ste zainteresirani praktičara možete naći preko nadležnih zdravstvenih ustanova.

Želite li steći osposobljenost za haptonomiju, pokušajte se raspitati u rodilištu za popis kvalificiranih osoba koje bi vam mogle pomoći. Ako ste čvrsto odlučili praktičaru se morate obratiti prije četvrtog mjeseca trudnoće.

Tretman se obavezno organizira u paru budući da je nazočnost supruga i više nego važna, a pogotovo ako će prisustvovati porođaju. Praktičar će vas upoznati s određenim pokretima koje morate izvoditi.

Spomenute pokrete ćete izvoditi kod kuće, a ne tijekom tretmana. Svaki tretman traje oko sat vremena, a slobodno možete računati na 8 dolazaka. Sve troškove nadoknađuje socijalno osiguranje.

Posljednji tretmani najviše se posvećuju pripremi poroda. Pokušajte dogovoriti posljednji sastanak 15 dana prije rođenja djeteta. Bilo bi idealno kada bi praktičar mogao prisustvovati na porodu.

Autor: S.Š.  Foto: Svetlana Larina/Shutterstock