Kako se prigodno odjenuti

žena u narančastoj haljini

Prilikom kupovanja odjeće i obuće rukovodimo se općim pravilima i nastojimo nabaviti samo ono što se može nositi u raznim prigodama, ono što je trajne kvalitete, ono što je tkano od propusnog materijala, ono što se lako održava… Svakako je bolje kupovati manje robe ali kvalitetnije, jer takvi odjevni predmeti dugo zadržavaju svoj prvotni izgled i uvijek djeluju podjednako elegantno uz uobičajeno održavanje.

Godine nisu ograničavajući čimbenik glede načina odijevanja, ali ipak… Ne pristaje svakoj osobi uska suknja ili hlače. Promislit ćete hoćete li nositi jednobojnu haljinu s krupnim uzorkom (jednobojno više pristaje nižim osobama slabije građe) ili materijal sa sitnim uzorkom.

Prilika određuje način odijevanja. Za odlazak na tržnicu odijeva se drugačije nego za večernji izlazak, isto kao što se izvan kuće odijevamo na jedan način, a u kući na drugi. Na poslu se odijevanje usklađuje s prirodom posla. To znači da će se drukčije odjenuti direktorica, a drukčije službenica u elektronskoj obradi podataka. Što ćete odjenuti na posao, zavisi prije svega od osobne sklonosti i sadržaja ormara. To mogu biti haljine, suknje i bluze, jednostavni kostimi…

Preotmjena odjeća za posao i prijepodnevne izlaske djeluje neobično i ne uklapa se u okolinu. Isto tako djeluje i žena koja nosi previše nakita. U sredinama gdje se nose kute (trgovine, laboratoriji, bolnice itd.) nije umjesno da pojedine osobe budu iznimka toga pravila. Danas postoji sve više kreativnih kuta, uvijek se može prišiti nešto dodatno na džep.

Elegancija i stil ne mogu se uvijek kupiti u otmjenoj trgovini. Netko nosi i najskuplju suknju na “jeftin” način. Nemamo li razvijen osjećaj što kombinirati, uvijek se možete posavjetovati s prodavačem u trgovini ili prijateljicom. Uvijek treba obratiti pozornost na sklad materijala u garderobi. Kožna jakna i lanena suknja ne idu zajedno. Ne treba uvijek slijepo pratiti modu. Ponekad novi kroj koji je u modi ne pristaje vašoj figuri, pa ga preskočite. Osobe punijeg stasa neće nositi strukirane košulje.

Što odjenuti u pojedinim prigodama ovisi još o mnogim drugim čimbenicima, kao što su godišnja doba, vanjska temperatura, okolina. Dobra odjevna kombinacija manje zahtjeva skupocjene odjevne predmete, a više sklad s okolinom i dobru međusobnu usklađenost onoga što se nosi.

Inače, zanimljivo je da prema bontonu, žene ne trebaju skidati rukavice prilikom rukovanja, ali se skidaju kod ulaska u zatvoreni prostor. Iznimno, rukavice za večernje izlaske (one duge do laktova) se ne moraju skinuti ni u zatvorenoj prostoriji. Takve rukavice najčešće su dio garderobe za večernji izlazak, kazalište.

Autor: S.K., Foto: Claudia K/Shutterstock