Kako se prestati brinuti

prevelika briga

Nema čovjeka koji nije svakodnevno zabrinut oko barem jedne stvari. Mnoge muče problemi kao što su budućnost, životne okolnosti, budućnost djece, posao, financije, itd. Koliko god briga bila normalna i svakodnevna, kako znati da li ste ipak malo pretjerali?

Sve veći broj ljudi počeo je posjećivati psihijatra zbog bezvoljnosti, kolonulosti, tjeskobe, te osjećaja pretjerane brige. Ti problemi najčešće su prourokovani teškom materijalnom situacijom ili gubitkom posla. Jedna od najvećih briga današnjice i jedan od glavnih uzročnika takvih simptoma je strah od gubitka posla i nemogućnosti plaćanja kredita.

Najčešći savjeti okoline na te probleme su da se ne treba previše brinuti i da treba ostati smiren u takvim situacijama, no to ipak nije dovoljno kako bi se dobro osjećali i prestali osjećati toliku zabrinutost. Zbog zabrinutosti nastaju simptomi poput uznemirenosti, potištenosti, bezvoljnosti ili straha, a najčešće dovode do nekog anksioznog stanja.

Ukoliko dođe do anksioznog stanja, znači da su briga i nagomilan stres bili predugo u nama, te da su sada odjenom izašli van. No ne znači da će samo dijagnoza neke vrste fobije ili anksioznost, ukazivati na to da ste se previše brinuli ili bili tjeskobni. Od takvog poremećaja pati mnogo ljudi.

U prosjeku svak osoba provede jedan sat dnevno brinući o nekom problemu. Brige su raznolike. od krize i manjka novaca, životnih troškova do bolesti žaljenja. Osim anksioznosti kao moguće posljedice brige, strah se na čovjeka može odraziti i tako da utječe na otkucaje srce, krvni tlak, menstruacijski cikljus, štitnjaču, itd.

No ukoliko ne postoji stvarna opasnost, znači da se previše brinete i da vrlo vjerojatno pretjerujete. To se naročito odnosi na ono na što ne možete utjecati, kao što je približavanje nevremena ili teška bolest. Ukoliko takvih vrsta strahova imate više, znači da bi vam trebala pomoć stručnjaka.

Autor: A.Z., Foto: Ant Clausen/Shutterstock