Kako se preseliti

selidba

Tijekom života čovjek se preseli barem dva puta. Bila to selidba u drugu državu, drugi grad ili samo drugi dio grada,  sve to zna biti jako stresno! Potrebno je unaprijed razmišljati i biti sistematičan pa će i selidba biti mnogo manje stresna.

Kao prvo, da preselimo sve stvari što brže i na što bezbolniji način, potrebna nam je jako dobra organizacija i naravno pomoć pri pakiranju i prenošenju stvari. Najbolje je napraviti popis i plan, kada i što bismo trebali prenositi.

Nakon što smo napravili detaljan popis, pakiranje može početi. Iako imamo tendenciju da sve pobacamo u kutije onim redom kako nam što dođe u ruke, to je totalno kriv pristup i dugotrajniji postupak. Najbolje je sve sistematično složiti; knjige s knjigama, odjeću s odjećom… Isto tako staklene stvari, slike i sve lomljivo je potrebno dobro obložiti novinskim papirom kako bi bilo što sigurnije i preživjelo transport do odredišta.

Kad smo s pakiranjem završili, vrijeme je za drugu fazu. Ona se sastoji od prenošenja stvari. Ukoliko nemamo dovoljno velik automobil, a ne idete na daleko odredište, možda biste mogli razmisliti o unajmljivanju kombija za seljenje. Mnogi prijevoznici nude tu uslugu za gradsku pa čak i međugradsku vožnju. Usluga se nudi po povoljnoj cijeni, a na taj način ćemo u samo jednoj turi prevesti sve svoje stvari (maksimalno dvije, ako imamo baš puno stvari ili velike stvari kao što je namještaj). Malim automobilima se nerijetko stvari prenesu nakon čak par desetaka tura vožnje, što je po potrošnji jednako onome što ćemo dati vozaču kamiona ili kombija koji smo unajmili.

Naravno, što više pomoći od ljudi oko sebe, bilo rodbine, bilo prijatelja imamo, proces seljenja će biti jednostavniji jer će sve ići brže. Zato se nemojte praviti da sve možete sami i izbjegavati ponuđenu pomoć jer je to zaista nepotrebno kompliciranje!

Kada smo došli do svog novog odredišta sa svim stvarima, useljavanje može početi. Ukoliko smo sistematično i uredno posložili pri pakiranju, problema pri nalasku stvari neće biti. Još ako smo bili tako savjesni pa na kutije napisali što se gdje nalazi, onda ćemo se raspakirati kao “od šale”.

Najprije raspakiramo nužne stvari koje će nam odmah trebati, kao što su odjeća, posteljina, posuđe. Knjige i stvari kao što su albumi s fotografijama, figurice i ostale dekorativne sitnice možemo ostaviti u kutijama dok ne vidimo gdje i kako ćemo ih smjestiti. Bolje ih je ostaviti posložene u kutijama dok im ne nađemo mjesto, nego razbacati po novom stanu pa napraviti nered jer još ne znamo gdje ćemo ih točno staviti.

Dok sve ne smjestimo na svoje mjesto, mogli bi proći i tjedni, no to je totalno normalno. Glavnina stvari je uspješno odrađena, a sada ostaju samo slatke dekorativne brige kako bi nam naš novi stan što prije postao topli dom.

Autor: Tajana; Foto: wavebreakmedia/Shutterstock