Kako se pravilno hraniti

zasto ne jedemo zdravo

“Ne znam kuhati.” Ako je to istina, najvažnija je vaša dugoročna motivacija. Svi koji se uistinu nastoje zdravo hraniti, s vremenom nauče pripremati barem osnovna jela, iz jednostavnog razloga. Sadašnja ponuda jela javne prehrane ne odgovara načelima prehrane koja bi trebala sadržavati sve potrebne hranjive tvari.

U većim gradovima doduše, izbor je nešto veći, no ne možete se oslanjati na jelovnik koji sadrži samo salate. Kako si pomoći?

Nemojte se bojati početi – prvi korak može biti jednostavna salata ili pečena piletina s povrćem.

Nabavite potrebna pomagala: kvalitetnu teflonsku tavu debelog dna, mikser, možda i odličnog pomoćnika za jednostavno i brzo kuhanje – ekspres lonac. Poslušajte savjete savjetnika za prehranu i krenite s jednostavnim i zdravim obrocima.

Pripazite nude li u restoranima koje često posjećujete i jela koja odgovaraju vašem novom načinu prehrane kako ne biste morali odstupati od svojih novih načela.

Potražite ribu, piletinu, puretinu, kuhani krumpir, rižu, blanširano povrće ili povrće na žaru, špinat i pirjanu brokulu, različite vrste salata od povrća. Ne bojte se otkrivati nove restorane i nova zdrava jela.

To za mene nije dostupno

Da, to je zaista valjan razlog zašto se potpuno ne možete posvetiti zdravoj prehrani. Ali i taj se problem može riješiti. Čim saznate koje novosti trebate uvesti na svoj popis za kupovinu, u supermarketu pronađite kutak sa zdravim namirnicama. U zadnjih je godinu dana u većini supermarketa značajno porasla dostupnost bio i organskih namirnica.

Nakon toga posjetite trgovine zdrave prehrane gdje će vam prodavači rado pomoći. Većinom se radi o prodavačima koji se i sami zdravo hrane.

U početku će vam se možda činiti da kupovini i traženju namirnica posvećujete mnogo vremena. Izdržite! Kad u potpunosti shvatite što sve možete kupiti i gdje, kad shvatite što vam prija, tada kupovina neće trajati dulje nego prije, samo će se raditi o drugačijim količinama, drugačijoj kvaliteti namirnica kupljenima drugdje.

Kupovina u supermarketu jednom tjedno bit će sasvim dovoljna, jednom tjedno kupovat ćete i voće i povrće, a specijalizirane trgovine zdrave hrane posjećivat ćete jednom u dva tjedna kako biste obnovili zalihe namirnica koje nigdje drugdje ne možete nabaviti.

Autor: S.G., Foto: AllAnd/Shutterstock