Kako se osjećati bolje svaki dan

dnevnik

Svi se ponekad osjećamo loše. Ako je tome razlog neki objektivan događaj koji nam je teško pao, onda je to u redu preboljeti. No, ako se često osjećamo loše u svojoj koži, a da za to nemamo neki realan razlog nego bi jednostavno najrađe da smo netko drugi, onda je to već problem!

Ako mislimo da nam ništa ne ide kako treba, da smo bezvezni i nesposobni, radi se o problemu sa samopouzdanjem, odnosno vjerom u sebe! Ponekad si postavljamo previsoke ciljeve i ako ih u određenom roku ne napravimo, osjećamo se nervozno i nezadovoljno.

Takav osjećaj ne smijemo nametati sami sebi. Naravno, neke svoje ciljeve treba imati, ali ako se oni ne dogode u roku od mjesec dana, pa što onda. Npr. želimo raditi u točno određenoj firmi, ali ona nikako ne traži radnike pa smo silno nezadovoljni iščekujući natječaj. Ili smo zamislili da moramo naći partnera do određenog događaja, a nikako da upoznamo nekog adekvatnog. Ništa ne ide na silu, ali zato se ne treba deprimirati. Onog trenutka kad se uspijemo opustiti sve će izgledati puno lakše i bolje.

Pa što ako ta firma ne raspisuje natječaje i ne traži radnike, ima drugih poslova pa se prijavljujemo, tko zna… A možda na tom poslu i upoznamo partnera… Zatvaranjem u vlastito nezadovoljstvo nećemo ništa postići!

Da bi se svakog dana osjećali dobro potrebno je postavljati vlastite male ciljeve, one na koje možemo utjecati. Bilo bi dobro nabaviti mali rokovnik u veselim bojama, koji će nam izmamiti osmijeh svaki put kada ga pogledamo. U njega možete zapisivati svoje male ciljeve. Ti ciljevi mogu biti različitog karaktera kao što je da ćemo nazvati prijatelja kojeg dugo nismo čuli, redovito trčati, otići u kino pogledati film koji nam se sviđa, pročitati knjigu, upisati neki tečaj, naučiti određeni broj stranica za ispit… I kada to ispunimo, stavimo kraj toga znak kvačice. Sigurno ćemo se dobro osjećati kad uvidimo da smo uspjeli postići cilj za taj dan. I onda za svaki sljedeći.

S vremenom, nećemo niti biti svjesni kako smo postali veselija osoba ispunjajući svoje vlastite ciljeve. A oni veliki ciljevi s početka priče će također doći na red, no dotad ćemo ispuniti hrpu svojih malih ciljeva pa ćemo s još većim zadovoljstvom i kraj ovih jednom staviti kvačicu!

Autor: Tajana, Foto: Anna Hoychuk/Shutterstock