Kako se nositi s mucanjem

problemi s mucanjem

Svaka osoba barem je jednom osjetila prepreku kod nespretnog izgovaranja riječi. Osobama koje imaju problema sa mucanjem to se događa svakodnevno. Kako pristupiti odraslome ili djetetu koje muca te što nikada ne smijete raditi u razgovoru s njima, donosimo u nastavku.

Čak 68 milijuna osoba u svijetu se bori sa pravilnim izgovorom, a mucanje im otežava komunikaciju s drugima. Mucanje se najčešće javlja u dobi od 18 mjeseci do pete godine života, kada dijete ubrzano usvaja jezik i govor, pa sve do puberteta.

Ukoliko ste roditelj djeteta kod kojeg ste upravo primijetili da muca, obavezno odmah potražite liječničku pomoć. Simptomi mucanja mogu se sami od sebe povući nakon nekog vremena. U tom razdoblju najvažnije je djetetu omogućiti da govori kako zna i može, da ga ne prekidate i ne dovršavate njegove rečenice, te obavezno sporije govorite kako bi vas dijete razumjelo.

Dok se mnoga djeca uspiju u ranoj dobi hrabro suočiti s tim problemom, neki se ne uspiju oduprijeti životnim stresovima i zahtjevima okoline, pa im mucanje postaje životni problem. No svaka osoba koliko god bila stara može utjecati na svoj govor.

Ukoliko odrasla osoba muca, a želi to promijeniti treba pohađati grupe samopomoći za odrasle, koje uspješno pomažu osobama s govornim problemima. Takve grupe postoje i za one mlađe, a osim njima pomažu i roditeljima čija djeca mucaju.

Kako pomoći osobama koje mucaju

  1. Ne ispravljajte njihov govor i ne tražite da ponovno počnu govoriti.
  2. Ne tražite ih da se opuste, da uspore govor, da duboku udahnu i pokušaju prestati mucati.
  3. Ne požurujte ih da dovrše započetu misao.
  4. Ne zahtijevajte od njih da govore jasnije i brže.
  5. Ne tražite ih da održavaju govor, čitaju ili recitiraju pred mnoštvom ljudi.
  6. Ne pokazujte da vas mucanje interesira više od onoga što vam žele reći.
  7. Ne dovršavajte rečenice koje su započeli.
  8. Ne prekidajte ih dok govore.
  9. Ne ispravljajte ih, ne kritizirajte i ne pokušavajte mijenjati njihov govor.

Osobama koje mucaju nije lako, zato im vi budite maksimalna podrška i naučite se razgovarati s njima, a ako ste jedna od osoba koje mucaju zapamtite da se mucanje može uspješno kontrolirati zato budite uporni.

Autor: A.Z., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock