Kako se najbolje zaštititi od krpelja

Krpelji na biljci, Foto: Silversyrpher

Krpelji su danas itekako postali opasni ne samo za naše ljubimce nego i za nas ljude. Naime kako sve tako je i ova vrsta nametnika postala itekako opasna, jer se razvila određena vrsta otpornosti na velik dio ljekarija pomoću kojih se pokušavamo zaštiti.

Međutim da ne ispadne sve tako crno, ako se malo bolje informirate danas itekako postoji velik broj načina kako možemo spriječiti da nam krpelj naruši naše zdravlje. Najbolji način zaštite je zapravo prevencija, a da bi to znali moramo malo bolje proučiti kakvi su to zapravo nametnici.

Njihova bitna karakteristika je ta da se znaju uhvatiti za domaćina kojem potom krenu sisati krv, a nemali broj njih pritom prenosi i opasnu bolest poznatiju kao meningoencefalitis. Radi se o bolesti središnjeg živčanog sustava. Treba napomenuti kako nisu svi krpelji prenosnici bolesti to naravno ovisi koji je od njih zaražen, no to nažalost ne možemo znati dok nas neki ne napadne.

Što se tiče domaćina to su uglavnom sisavci te brojne ptice i gmazovi. Kod pasa prije svega treba voditi računa da ih se nakon svake šetnje dobro pregleda, a najbolji način za to je da ih ispipate na kritičnim mjestima kao što je ono iza uha, zatim ispod šapa, odnosno na svim mjestima gdje imaju najmanje dlake.

Među kritičnom skupinom nalaze se svi oni koji puno svog vremena vole provoditi u prirodi, tamo gdje ima puno šume i niskog raslinja. Kako nebi počeli izbjegavati takva mjesta savjetujemo da se primjereno obučete. To znači da uvijek imate duge hlače i čarape.

Osim toga najbolje je nakon svakog dolaska kući dobro se pregledati. Tu vam najbolje može pomoći jedan od ukućana koji će moći pregledati mjesta do kojih vi ne možete. Posebno treba obratiti pozornost na djecu koja ne vode previše računa o sigurnosti i koja unatoč upozorenjima znaju baš ići u one dijelove šume koji su posebno ugroženi.

Kada pogledamo koja su područja najviše obuhvaćena ovim nametnicima tada možemo vidjeti kako je to uglavnom kontinentalan dio Hrvatske i to uglavnom uz rijeke. Tu treba navesti područje između Save i Drave. Od gradova to su Zagreb, Varaždin, Bjelovar i Slavonski Brod.

Autor: S.Š. Foto: Silversyrpher