Kako se dobro i kvalitetno svađati

Par se prepire, Foto: Monkey Business Images/Shutterstock

Život bez svađe i konflikta je utopija. Ali, da bi ublažili štetne efekte tih svakodnevnih, životnih sukoba, potrebno je naučiti nekoliko pravila igre. Baš kao ljubav i tolerancija, i svađa je vještina koju treba savladati.

Evo nekoliko pravila koja treba imati na umu:

SMIRENOST

Za početak tebamo biti svjesni da je u afektu zabranjeno reagirati! Umjesto da se upustimo u prepirku „bez glave i repa”, bez točno definitanog uzroka i cilja, prepirku u kojoj bi vrlo vjerojanto izgovorili puno toga što uopće ne mislimo samo zato što smo ljuti, pametnije bi bilo višak gnijeva izbaciti kroz npr. fizičku aktivnost.

Samo “bistre glave” sposobni smo razmišljati donekle objektivno i postupati tolerantno.

RAVNOPRAVNOST

Osjećaj jednakosti kod partnera neizbježni je uvijet za kvalitetnu svađu. Ako se jedan postavi iznad drugoga, potpuno se gubi zajednički interes rasprave, i svađa se često počne razvijati u krivom smijeru. Oba partnera trebaju se osjećati kompetentnima i slobodnima da izraze svoje mišljenje, stavove i osjećaje.

AUTENTIČNOST

Razlog svađe treba biti nešto konkretno, nešto stvarno. Nerijetko se događa da se sam uzrok svađe uopće ne moze definitrati. Često izmišljamo razloge zbog našeh unutarnjeg nemira i nezadovoljstvo, ili pak zbog nekih potisnuti konflikata iz prošlosti. Takve se svađe najčešće svedu na istresanje i iživljavanje, što na odnos može samo djelovati destruktivno.

ISKRENOST

Ako smo iskreni prema sebi i prema partneru, ako priznamo što osjećamo, ako slobodno izražavamo naše misli, takva svađa će rezultirati samo još većom povezanošću i međusobnim povjerenjem.

Svađa ne mora nužno biti nešto negativno i ako se pridržavamo nekoliko jendostavnih pravila, vrlo ju lako možemo pretvorimo u kvalitetan dio odnosa.

Dobra svađa može omogućiti katarzu, pročišćenje emocija, ona može ojačati ljubav, produbiti odnos, intenzivirati bliskost među partnerima! No, najvažnije je da sami sebi priznamo koji je njezin uzrok i cilj!

Foto: Monkey Business Images/Shutterstock