Kako savladati prehladu u različitim životnim dobima

Prehlađena djevojka, Foto: DPiX Center/Shutterstock

Začepljen nos, povećana tjelesna temperatura i kašalj najčešći su simptomi prehlade. Međutim, ako odmah poduzmete određene mjere zaštite postoji mogućnost da se virus neće zadržati u vašem organizmu.

Kako se u određenoj životnoj dobi boriti protiv prehlade saznajte u sljedećih nekoliko redaka!

Tridesete

Ubrzan tempo života karakterističan je za ovu dobnu skupinu jer u tridesetima ljudi rade na poslovnoj karijeri i obitelji, a i društveni život pokušavaju održavati što aktivnijim. Međutim, zalogaji u restoranima brze prehrane tijekom radnih dana i veće količine alkohola tijekom vikenda dodatno slabe imunitet.

Umjesto takvim namirnicama, organizam je potrebno opskrbiti vitaminima i mineralima kojima obiluje voće i povrće. Umjesto alkoholom, u najkritičnijim razdobljima u godini žeđ gasite nekim hranjivijim napitcima.

Četrdesete

Već je nekoliko istraživanja potvrdilo da nedovoljno sna pojačava rizik od prehlade. Naime, odrasle osobe koje pate od nesanice imaju tri puta veće šanse da obole od prehlade ili gripe, za razliku od osoba koje spavaju osam ili više sati. Dakle, tijekom zimskih mjeseci pokušajte se dobro naspavati na taj način ćete ojačati organizam i smanjiti rizik od prehlade.

Pedesete

U pedesetima je rizik od prehlade i gripe izrazito pojačan. Kupus, češnjak, agrumi i kelj samo su neke od namirnica koje jačaju imunitet. Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da se tijekom najhladnijih mjeseci protiv prehlade treba boriti i vježbanjem. Lagane šetnjice u prirodi pozitivno će se odraziti na zdravlje svakog pedesetogodišnjaka.

Foto: DPiX Center/Shutterstock