Kako sačuvati zdravlje očiju

Foto: Franck Boston/Shutterstock

Zdravlje očiju i nije tako teško očuvati, osim ako se ne bavite nekim zanimanjima koja direktno oštećuju vid. Naših par jednostavnih savjeta pomoći će vam očuvati oči barem dvostruko duže.

Jedite ribu

Kada ste zadnji put jeli plavu ribu? Nedavno? Ne sjećate se? Imate li problema s očima tako da ih morate često trljati ili kapati kapima kako bi se nadraženost smirila ? Onda bi to dvoje – nedostatak ribe u prehrani i suhe oči – moglo biti povezano. Plava riba obiluje omega-3 masnim kiselinama, koje znače masnije suze i bolje podmazivanje očiju – a također pomažu ublažiti upalu. Zato za bistre i zdrave oči dva ili tri puta tjedno jedite plavu ribu, kao što je losos ili skuša, ili svakodnevno uzimajte 3 g ribljeg ulja kao dodatak prehrani.

Iskušajte akupunkturu

Brojne su studije pokazale da taj drevni kineski način liječenja može značajno povećati vlažnost očiju – iako, kao i kod mnogih drugih alternativnih lijekova, znanstvenici nisu sigurni zašto. I ne brinite: akupunkturne igle ne moraju ići ni blizu vašim očima, a ako vas je i dalje strah igala, mnogi stručnjaci za akupunkturu mogu postići jednako dobre rezultate primjenom akupresure.

Jedite špinat bogat hranjivim tvarima za oči

Zahvaljujući Popaju, mnogi jedu špinat vjerujući da će ih učiniti snažnijima. No špinat i nije naročito dobar za izgradnju mišića kao što to crtić prikazuje, ali ako u prehranu uključite dovoljno toga zelenog lisnatog povrća – zajedno s drugim sličnim vrstama kao što je kelj – manja je vjerojatnost da ćete s godinama imati problema s vidom.

Špinat obiluje karotenoidima, kao što su lutein i zeaksantin, a oni mogu pomoći u prevenciji degeneracije mrežnice oka koja može dovesti do djelomične sljepoće. Zeleno lisnato povrće treba kratko termički obraditi kako bi se karotenoidi u potpunosti oslobodili. Zato špinat kuhajte u vodi, na pari ili ga pržite na dvije žlice maslinovog ulja uz dodatak 1 češnja češnjaka dok lagano ne uvene i poslužite. Također ga možete nasjeckati i primiješati mu sitno nasjeckanu čili papričicu. Tako pripremljen špinat možete poslužiti kao povrtni prilog ili s tjesteninom i naribanim parmezanom.

Zobajte borovnice

Jeste li znali da su neki piloti britanskih kraljevskih zrakoplovnih snaga (RAF-a) tijekom Drugoga svjetskog rata, prije odlaska na letačke misije jeli velike količine džema od borovnica kako bi poboljšali svoj noćni vid. Oni su već tada znali ono što znanost tek počinje otkrivati – da borovnice mogu pomoći očuvati zdravlje očiju.

Istraživanja pokazuju da te sitne tamnoplave bobice obiluju antioksidansima koji su dobri za mrežnicu oka. Ako ne možete nabaviti svježe voće ili ako ne želite jesti previše džema, svakoga dana uzimajte borovnice u obliku dodatka prehrani u količini od 160 mg.

Foto: Franck Boston/Shutterstock