Kako sačuvati biljke od biljnih ušiju

biljne uši
Biljne uši, Foto: James Bowe/Flickr

Biljne uši sićušni su kukci mekoga tijela također poznati pod nazivima ušenjci i lisne uši. Njihove brojne vrste – koje obuhvaćaju jabučne, grahove, kupusove te ružine ušenjke – mogu nanijeti ozbiljnu štetu mnogim ukrasnim biljkama te većini voćaka i povrtnica.

One napadaju tkivo stabljike, listova i plodove kako bi isisale biljni sok. Također neizravno mogu zaraziti mnoge vrtne biljke prenoseći biljni sok isisan s bolesne biljke na zdravu. Biljne uši razmnožavaju se velikom brzinom za topla i vlažna vremena. Ne uništi li ih se odmah, guste će kolonije napasti mlade izboje i donju stranu listova. U ljetu poprskajte ili naprašite zahvaćena stabla, grmove, cvijeće i povrće odgovarajućim insekticidom koji sadrži HCH, karbaril, permetrin, malation ili ekstrakt biljke Derris elliptica.

Druga mogućnost jest primjena sistemskog insekticida – kemijskog spoja koji prodire u biljni sok – baziranog na menazonu, formotionu, oksidematon-metilu ili dimetoatu. Ovim se insekticidom poprska lišće ili zalije tlo. Biljni sok tako postaje toksičan za biljne uši.

Neki vrtlarski stručnjaci predlažu da bi s vremena na vrijeme insekticid trebalo mijenjati, kako biljne uši ne bi postale otporne na odredeno sredstvo. Nakon uporabe insekticida na konzumnim biljkama, treba pričekati s berbom ili žetvom. Oznaka na pakiranj u insekticida reći će vam koliko je potrebno pričekati. Sobne biljke mogu se prskati resmetrinom ili sličnim proizvodom permetrinom. Kao alternativna mogućnost postoj i umatanje stabljike biljke u aluminijsku foliju kako biljne uši ne bi dospjele do lišća.

Foto: James Bowe/Flickr