Kako reći djetetu da se rastajete

razvod roditelja
Razvod roditelja, Foto: wavebreakmedia/Shutterstock

Djeca čiji se roditelji rastaju trebaju sigurnost da će ostati dio obitelji koja ih voli, no rastava može ozbiljno ugroziti tu sigurnost. Emocionalni šok djeteta tijekom i nakon rastave može biti strašan, no ne mora nužno biti takav. Imate velik utjecaj na način na koji će djeca proživjeti rastavu. Morate ih uvjeriti da su sigurni, dajući informacije iskreno i otvoreno. Neprestano im govorite da su važni, da ih volite te da ih nećete prestati voljeti.

Kako reći djeci da se rastajete

Ovdje su navedeni neki općeniti savjeti o tome kako objasniti vašu rastavu djeci. Kako ćete djeci priopćiti neugodnu vijest ovisi o tome koliko su zreli i naravno spremni.

1. Morate oboje biti prisutni i bez obzira je li do prekida došlo normalnim razgovorom ili teškom svađom, pred djetetom trebate biti mirni i prije svega pokazati zajedništvo barem što se tiče odluke koju ste donijeli.

2. Sa svojom djecom trebate razgovarati istodobno. Dakle ako imate više djece vodite računa da prvi put kada kažete vijest, svi budu na okupu. Neka se nitko od njih ne osjeća zapostavljeno.

3. Svom djetetu budite prije svega iskreni i objasnite kako ste dali sve od sebe da ostanete zajedno i da zapravo sada činite ispravnu stvar. Uvjerite ih da će i dalje imati pažnju od vas oboje samo što ćete morati živjeti na odvojenim lokacijama.

4. Prije svega trebate im objasniti da rastava nije njihova greška, jer će prvotna rekacija djece vjerojatno biti kako misle da su ona nešto skrivila što im se mama i tata više ne vole. Tu poruku djeca moraju čuti više puta.

5. Uvjerite ih da su oni i dalje vaša ljubav i da ih nikada nećete prestati voljeti unatoč svemu što se dogodilo. Dajte im do znanja da se unatoč rastavi vaši osjećaju ne mijenjaju. Pitajte svoju djecu sve što ih zanima. Potičite ih da vas što više pitaju ono što ih zanima i tišti, jer bi moglo doći do pogrešnog tumačenja situacije.

Foto: wavebreakmedia/Shutterstock