Kako protiv umora

kako protiv umora

Osjećaj iscrpljenosti i nedostatka energije može biti frustrirajuće i obeshrabrujuće za bilo koga. Važno je dobro se osjećati i imati dovoljno snage za sve životne izazove, zbog čega je dobro znati kako protiv umora.

Sigurno vam je poznat neugodan osjećaj kao da vam je netko zavezao uteg na svaku nogu ili kad se veći dio dana borite da ostanete budni, a što se čini teškim jer se oči zaklapaju? Što možete učiniti kako bi vam bilo bolje.

Prvi korak prema boljem osjećaju je promijeniti životne navike, a što podrazumijeva tjelovježbu i promjene u prehrani te dovoljnu količinu sna. Da bi se mogli naspavati potrebno je znati kako izbjeći nesanicu i imati kvalitetan san.

Nakon što ste provjerili što vam je sve potrebno da bi se mogli naspavati, vrijeme je da se okrenete namirnicama obogaćene važnim sastojcima. Osnove zdrave prehrane podrazumijevaju nekoliko važnih koraka.

Na prvom mjestu je zdrav i obilan doručak s puno hranjivih sastojaka te konzumacija nekoliko manjih obroka svaki dan. Veličinu obroka bi trebalo ograničiti na 300 kalorija. Tako ćete održati potrebnu razinu šećera i spriječiti da dođe do smanjenja energije.

Na drugom mjestu se nalaze namirnice bogate vlaknima i složenim ugljikohidratima. Složeni ugljikohidrati će isto tako pomoći da se dobije dovoljna količina energije, ali sve dok se izbjegavaju namirnice u kojima prevladavaju jednostavni ugljikohidrati.

Treći korak se odnosi na smanjeni unos masne hrane. Za bolji rad nadbubrežnih žlijezda koje mogu utjecati na metabolizam, dovoljno je oko 10% zasićenih masnoća.

Želite li se učinkovito boriti protiv umora, savjet stručnjaka je da pronađete način kako bi u tijelo unijeli što više kalija. Jedan od načina je da narežete krumpir na tanje šnite i držite ga u vodi preko noći. Ujutro možete popiti ljekovitu tekućinu obogaćenu kalijem, važnim mineralom potrebnim za pokretanje mišića.

Umor može uzrokovati i dehidracija tijela, a što se obično događa ako se ne popije između 6 i 8 čaša vode. Treba piti što više vode, ali isto tako i smanjiti unos kave i svih ostalih pića koji u sebi imaju određenu količinu kofeina. On će pomoći podići energiju, ali će uskoro uslijediti pad.

Vježbe su isto tako važan dio cijele priče, a posebno aerobne vježbe. Možete se baviti trčanjem ili možda plivanjem. Dovoljno je svaki dan vježbati po 30 minuta.

Poznata su ljekovita svojstva lovora, a pomaže protiv stresa i umora. U videu pogledajte kako vam može lovorov list pomoći protiv stresa.

Na kraju ako želite biti sigurni što se događa i prije nego odlučite iskušati bilo koju prirodnu metodu s kojom ćete smanjiti umor, možete otići na pregled i napraviti krvne pretrage kako bi se utvrdilo je li u pitanju anemija, manjak B vitamina ili bilo koji drugi poremećaj.

Autor: S.Š., Foto: fasphotographic/Shutterstock