Kako protiv nesanice

nesanica

Danas milijuni ljudi pate od nesanice. Nesanica smanjuje kvalitetu života i narušava zdravlje. Istraživanja su pokazala da žene više pate od nesanice nego muškarci. Kronična neispavanost izaziva probleme s pamćenjem, koncentracijom, visokim tlakom, dijabetesom, depresijom te slabljenjem imunološkog sustava. Psiholozi kažu da je nesanica najčešće simptom nekog neriješenog problema.

Problemi s kojima smo se susretali tijekom dana često nosimo sa sobom u krevet. Umjesto da se opustimo i odmorimo jer dan je gotov i nitko nas više ne traži da učinimo nešto, razmišljamo o problemima i proživljenim stresovima, držimo organizam budnim.

Ako vam se zareda nekoliko noći, da bezuspješno pokušavate zaspati, vrtite se po krevetu i gledate u strop, imate akutnu nesanicu. Ako se to ponavlja tri dana za redom svaki tjedan tijekom mjeseca, nesanica je koronična.

Primarni tip nesanice uzrokuje stres, nezdrava prehrana, manjak fizičke aktivnosti kao i konzumacija alkohola. Gledanje televizije do kasnih sati ili rad za kompjuterom samo pospješuje nesanicu jer čini mozak aktivnim i budnim.

Sekundarnu nesanicu uzrokuju zdravstveni problemi. Najčešće su to problemi sa disanjem, bolovi u mišićima, depresija, hormonski poremećaj… Kod žena hormonski poremećaj prije i za vrijeme menstruacije ili tijekom menupauze također može biti razlog nesanice.

Želite li se konačno naspavati? Evo nekoliko jednostavnih savjeta kojih biste se trebali pridržavati.

Stvorite si idealno okruženje za odlazak na spavanje. Ugasite svu elektroniku otprilike sat vremena prije odlaska na spavanje. Prigušite ili ugasite svjetla. Jako svjetlo nam pomaže da se razbudimo. Umjesto uz televiziju, uspavajate se čitanjem uz šalicu toplog čaja od kamilice ili mente.

Otprilike sat i pol prije odlaska u krevet priuštite si toplu kupku. Mirisna kupka umiruje duh i tijelo.

Pripazite na prehranu. Izbacite u večernjim satima kofein i šećer i pojedite laganu večeru.

Opustite se! Prakticirajte navečer jogu i tehnike opuštanja. Umjesto da razmišljate o problemima, skoncentrirajte se na opuštanje mišića u svom tijelu.

Tijekom dana budite fizički aktivni. Pješačite barem pola sata dnavno, a vježbajte dva puta tjedno minimalno. Fizička aktivnost utjecat će na vaše zdravlje i raspoloženje, a isto tako će vas i izmoriti pa ćete navečer lakše zaspati.

Autor: D.K., Foto: Auremar/Shutterstock