Kako promijeniti ulje na autu

kako promijeniti ulje na autu

Primijetili ste da je došlo vrijeme za promjenu ulja, ali niste sigurni kako to učiniti? Ako želite taj posao sami napraviti, bilo bi dobro da saznate kako promijeniti ulje na autu. Možete promijeniti i uljni filtar, ali prema preporukama koje se nalaze u priručniku vozila.

Da bi vožnja u autu bila sigurna potrebno je provjeriti niz radnji kako bi se uvjerili da bez straha možete krenuti na put. Postoji nekoliko sigurnosnih provjeri koje možete sami učiniti, a osim mijenjanja ulja, tu je i provjera tlaka u gumama. Uz korisne informacije to neće biti problem. Važno je znati kako sigurno voziti.

Ukoliko je došlo do ispuštanja ulja možete staro ulje baciti u poseban spremnik koji se nalazi na komunalnim odlagalištima za specijalni otpad. Vjerojatno ćete morati podići stražnji ili prednji dio automobila kako bi mogli pristupiti ispusnom vijku na koritu za ulje.

Nakon što ste ispustili ulje iz motora pričekajte dok ne prestane kapati iz otvora te krpom prebrišite navoj ispusnog otvora. Očistite i ispusni vijak i provjerite je li brtveni prsten u dobrom stanju. Ako je oštećen potrebno ga je zamijeniti.

Nakon što ste se uvjerili da više ne kapa iz motora vrijeme je za zamjenu filtra. Ispod njega se postavi posuda u slučaju kapanja ulja te se ukloni jednokratni uložak filtra. Očisti se prirubnica i stavi novi filtar.

Potom se ukloni zamjenjivi filtarski uložak s brtvenim prstenom te uz pomoć parafina očisti unutrašnjost metalne posude. Nakon što se osušila možete ju vratiti te staviti novi filtar. Očistite i prirubnicu koja se nalazi na strani do motora te čistim uljem namažite brtveni prsten.

Treba biti oprezan tijekom stavljanja prstena u žlijeb. Kada ste to učinili postavite posudu s filtrom i pronađite odgovarajući središnji vijak. Zavrnite i zategnite rukom koliko je god moguće, a možete si pomoći i okastim ključem.

Želite li znati kako promijeniti ulje na autu, važno je da automobil bude na ravnom položaju kako bi se mogla procijeniti točna razina ulja. Potom se ukloni poklopac s otvora koji se nalazi na gornjem dijelu korita i očisti krpom umočenom u parafin. Ukoliko se na poklopcu nalazi filtar napravljen od žičane mrežice, možete ga isprati u parafinu i osušiti uz pomoć zračne pumpe.

Za ulijevanje možete upotrijebiti plastični lijevak kako ne bi došlo do prolijevanja. Potrebno je često provjeravati koliko je razina ulja uz pomoć šipke za mjerenje. Na kraju je potrebno upaliti motor i ostaviti ga nekoliko minuta u praznom hodu te ugasiti i pričekati još nekoliko minuta. Šipkom se ponovno provjeri razina i ako treba dolije još ulja.

Autor: S.Š., Foto: Selena/Shutterstock