Kako prirodno poboljšati pamćenje

Pamćenje, Foto: auremar/Shutterstock

Mislite da nije moguće poboljšati pamćenje? E, pa prevarili ste se. Postoje neke metode koje vam u tome mogu pomoći, osim ako je naravno riječ o nekoj degenerativnoj bolesti.

Vježbanje

Muškarci su u većini slučajeva aktivniji od žena, no to još uvijek ne znači da vježbaju dovoljno. Vjerojatno vam je već dosta slušanja o tome koliko je zdravo i dobro redovito vježbanje, ali moramo vam pridodati još jednu prednost. Istraživanja su dokazala da je vježbanje veliki pojačivač pamćenja. Zapravo, samo rezanje kalorija može vam pomoći sjetiti se gdje ste ono zaboravili ključeve. Zato odbacite cheeseburger i pržene krumpiriće i izađite van na zrak. Vozite bicikl, penjite se stubama umjesto liftom i pješačite do trgovine. Čak i najjednostavnije vježbe bolje će utjecati na pamćenje od ne vježbanja.

Kofein

Neki se kunu u njegove dobrobiti dok drugi tvrde da ima brojne nezdrave efekte. Ipak, nitko ne može pobiti činjenicu da kofein ima djelovanje na budnost, a time i na pamćenje. Prije nego se primite masovnog kuhanja kave u nadi da ćete vratiti neka davno izgubljena sjećanja, imajte na umu da on može imati i negativne utjecaje, stoga kavu konzumirajte umjereno.

Drijemanje

Ako volite svaki dan malo odspavati popodne, oduševiti će vas vijest da znanstvenici to podupiru iz razloga što drijemanje poboljšava deklarativno pamćenje. To je pamćenje koje koristite kako bi sačuvali važne činjenice, na primjer kada štrebate za ispit. Ako ste cijeli dan štrebali, obavezno uzmite pauzu i malo “ubijte oko”. Samo neka to ne bude dulje od 45 minuta kako bi izbjegli padanje u dubok san jer će tako sve dobrobiti propasti.

Alkohol

Da zaokružimo našu listu, na kraju navodimo supstancu s kojom su muškarci vjerojatno dobro upoznati, alkohol. Iako se ovo već sigurno čini kao lista opravdanja za brdo loših navika, umjeren unos alkohola u organizam zaista može utjecati na pamćenje. Posljednja istraživanja su dokazala da jedno do dva alkoholna pića dnevno mogu poboljšati pamćenje i čak spriječiti senilnost, dok veće količine alkohola mogu oštetiti pamćenje. Držite se 2 dcl vina svaki dan i ostati ćete na sigurnom. Sve iznad toga napraviti će više štete nego koristi.

Foto: auremar/Shutterstock