Kako prirodno ohladiti dom

kako prirodno ohladiti dom

Za sve one koji nemaju klima uređaj jer smatraju kako im nije potreban, slijede savjeti kako prirodno ohladiti dom i omogućiti da se lakše izdrži najtoplije doba godine. Prvo o čemu treba voditi računa je izolacija doma. Dobra izolacija ne samo da će omogućiti hlađenje tijekom ljeta, nego će ujedno čuvati toplinu doma tijekom zime.

Što znači dobra izolacija? Svi koji se odluče na ovaj korak trebaju voditi računa o brtvljenju vrata i prozora te npr o mineralnoj vuni u potkrovlju.

Kako prirodno ohladiti dom? Da bi bili sigurni da ćete moći osvježiti prostor u kojem boravite bez pomoći klime, potrebno je zatvoriti vrata i prozore kako bi spriječili ulazak vlage i topline.

Dok klima uređaj kao i stropni ventilator omogućuju hlađenje prostorija bez obzira na korištenje drugih uređaja kao što je pećnica, za sve one koji su se odlučili za prirodno hlađenje, trebali bi izbjegavati korištenje uređaja koji stvaraju toplinu sve do večernjih sati. Tu se misli na sušilicu rublja, perilicu i perilicu posuđa.

Svaku večer treba provjetriti dom otvaranjem prozora sa strane gdje puše vjetar, ali može i sa suprotne strane. Između prostorija treba otvoriti vrata kako bi se napravio propuh. Jutarnje i večernje provjetravanje trebalo bi biti dovoljno.

Prostor je moguće ohladiti i uz pomoć pasivnog zasjenjivanja. Dokazano je kako zastori, tende i sjenila pomažu zadržati hladnoću doma i sačuvati od pregrijavanja. Pasivno zasjenjivanje pomoći će zadržati nisku temperaturu u zraku tijekom sezone visokih temperatura kada se jedino razmišlja o tome kako se što prije rashladiti.

Danju treba navući rolete na prozorima koji su okrenuti prema jugu i držati ih zatvorenima. Bilo bi dobro postaviti posebne folije na prozore kako bi se mole odbiti sunčeve zrake. Ono što pomaže su bijela sjenila koja se mogu montirati na prozore ili da se postave sjenila od bambusa s vanjske strane prozora.

Podjednako dobar učinak će pružiti stabla ili grmlje koji će pružiti sjenu na južnom dijelu kuće. Isti učinak može se postići pomoću biljki penjačica ili rešetki od letvi. Dani će biti ugodniji kao i noći jer temperatura neće biti toliko visoka da se ne bi mogli naspaviti i odmoriti.

Autor: S.Š., Foto: Caruntu/Shutterstock