Kako pripremiti domaći sladoled

domaći sladoled
Domaći sladoled, Foto: Foodpictures/Shutterstock

Nema ničeg finijeg i boljeg za ove vruće, sparne dane od osvježavajućeg sladoleda. Umjesto kupovnog sladoleda, pokušajte kod kuće napraviti domaći. Da biste uživali u ovoj domaćoj slastici, potreban vam je prikladan aparat za pripremu sladoleda. Domaći sladoled stoji manje od kupovnog, a zasigurno će biti i ukusniji.

Aparat za pripremu sladoleda itekako će vam se isplatiti stoga ne trebate razmišljati je li ga pametno kupiti ili ne. Prije same kupnje, obratite pažnju na cijene. U nekim su trgovinama mnogo veće pa ih posjetite nekoliko kako biste ih imali sa čime usporediti.

Za kućnu pripremu ovog izvrsnog deserta potrebna vam je posuda koja će imati oblik vjedra s ručicom. Neka posuda obavezno bude dvostruka da biste u njoj mogli miješati i hladiti sladoled, i to istovremeno. U dio posude koji se koristi za hlađenje sladoleda stavljaju se usitnjen led (može i onaj na kockice) te kamena sol.

Miješanjem se pokreću loptice koje omogućuju sladoledu da se ujednačeno hladi, jednako kao i njegova krema. Dakako, kako se sladoled više hladi i postaje sve tvrđi, tako i samo miješanje postaje sve teže.

Međutim, kasnije će vam se taj trud itekako isplatiti. Domaći sladoled odličan je jer se kod njegove primjene bez problema može smanjiti udio masti. Količina masnoće u njegovom se sastavu može svesti na najmanju moguću mjeru. Budući da ga pripremate sami, bit ćete sigurni da se u njemu nalaze samo zdrave i prirodne namirnice i sastojci.

Kod pripreme domaćeg sladoleda, punomasno mlijeko zamijenite jednakom količinom nezaslađenoga obranog mlijeka. Okus će biti identičan, a nezaslađeno mlijeko mnogo je zdravije.

Zamrznuti jogurt donedavno je bio poslastica onih koji vole zdravu prehranu, a nedostaje im sladoled. Zamrznuti jogurt i sladoled ne razlikuju se previše u okusu, ali jogurt ima mnogo manje masnoća i kalorija. Želite li zdraviju poslasticu, umjesto mlijeka upotrijebite jogurt bez masnoća.

D.Š. Foto: Foodpictures/Shutterstock