Kako preživjeti razvod

par u svađi

Razvod braka je nažalost nešto sa čime se moralo susresti mnogo parova. Do njega dolazi zbog puno razloga, a smatra se neizbježnim rješenjem na kraju kada par shvati kako više nema smisla nastaviti dalje. Odluka nije nimalo lagana i zahtijeva duži period prilagodbe.

Prema posljednje provedenim statistikama pokazalo se kako su brojke oko sklopljenih brakova i razvedenih skoro pa izjednačene. U čemu je problem? Zašto toliko parova smatra kako više ne treba živjeti zajedno?

Stručnjaci su bili složni da razlog može biti financijska kriza te nedostatak kompromisa i nespremnost para na zajednički život i sve ono što taj život donosi. Svi su najviše maštali o danu kada će koračati prema oltaru ili matičaru, ali nisu razmišljali o tome da je brak puno više od bijele vjenčanice, odijela, dobre zabave i medenog mjeseca. Brak je zajednica dvoje ljudi koji moraju biti svjesni kako će do kraja života biti njih dvoje, a kasnije i više ukoliko se odluče na djecu.

Najteži je trenutak kada par shvati kako više nema smisla i da treba tražiti razvod. U tom trenutku daljni razvoj događaja ovisi o tome jesu li obje strane suglasne ili je samo jedna strana tražila razvod. Ako je samo jedna strana podnijela zahtjev to treba učiniti u obliku tužbe ili ide sporazumni zahtjev.

Situacija je uvijek komplicirana ako par ima djecu jer tada treba prvo misliti na njihov najbolji interes. Bivši supružnici se obraćaju centru za socijalnu skrb koji potom treba odrediti posredovanje i dati svoje stručno mišljenje sudu koji će kasnije donijeti odluku oko brige za dijete i plaćanje alimentacije.

Problem je što jedna strana nikada ne želi platiti onoliko koliko sud to od nje traži, a druga uvijek može tražiti previše. Kako bi se izbjegle daljnje komplikacije, bilo bi najbolje kada bi se uskoro bivši supružnici prije centra i suda dogovorili oko iznosa.

Kako preživjeti razvod braka? Dajte si vremena za žalovanje i pokušajte se okružiti ljudima kojima vjerujete jer vam je sada njihova podrška najpotrebnija. S vremenom će vam biti lakše i to treba imati na umu.

Ukoliko primijetite da vam s vremenom nije lakše i da vam se čini kao da nikada nećete izaći iz začaranog kruga, nemojte se sramiti i potražite stručnu pomoć. U tome nema ništa loše jer samo ćete tako početi nastaviti sa svojim životom. Pokušajte misliti na način da se sve u životu događa s razlogom.

Autor: S.Š., Foto: argo74/Shutterstock