Kako prepoznati svoj tip kože

djevojka svjetle puti

Postoji 5 osnovnih tipova kože. To su naravno normalna koža, suha koža, masna koža, kombinirana koža te osjetljiva koža. Kako svaki tip kože ima određene karakteristike, u skladu s tim postoje posebna pravila za njegovanje za svaki tip kože. Dakle za svaki tip kože postoje posebni proizvodi koji joj odgovaraju i koji se mogu koristiti za njegu i hidratiziranje. Međutim to je jedino moguće ako znate koji tip kože imate. Ako niste sigurni tu je nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći u vašoj identifikaciji.

Normalna koža:

Normalna koža poznata je po tome što su pore normalne veličine, a osim toga takav tip kože ima dovoljnu količinu prirodnog ulja. Zahvalna je za njegovanje, budući da sve osobe sa noralnom kožom skoro uopće nemaju problema s aknama.

Ako još uvijek niste sigurni, najbolje bi bilo kada bi na svoje lice pritisnuli bijelu maramicu i držali je tako par minuta. Ako na maramici ostane mala masna mrlja znači da imate normalnu kožu.

Suha koža:

Suha koža ima male pore i jako malo prirodnog ulja. Sklona je perutanju te isto tako iritacijama. Upravo iz tog razloga je bitno odabrati pravo sredstvo koje će vam pomoći u njezi vašeg lica. To moraju biti ona sredstva koje će ukloniti mrtve stanice kože te ju ujedno hidratizirati. Postoji eksperiment koji možete napraviti u svrhu utvrđivanja da li imate suhu kožu.

Dakle uuzmite maramicu i nakon što ste umili lice, prislonite ju i držite oko 10 minuta. Ako na maramici ne ostane ništa znači da imate suhu kožu i u skladu s tim ju treba tretirati.

Masna koža:

Masna koža za razliku od suhe i normalne ima puno više prirodnog ulja i to više nego što treba, zbog čega dolazi do nakupljanja masti i začepljivanja pora. Što se tiče njege bitno je da znate kako ovakav tip kože zahtijeva preparate pomoću kojih će se smanjiti masnoća i naravno veličina pora.

Ako još uvijek niste sigurni, umijte se i uzmite maramicu koju ćete staviti na lice. Ako nakon isteka potrebnog vremena na maramici ostane veliki masni otisak, znači da imate masnu kožu.

Kombinirana koža:

Nekada je teško reći da li imate kombiniranu ili masnu kožu, ali kombinirani tip kože odlikuje se masnom kožom samo na pojedinim mjestima kao što su nos, brada i čelo, dok su obrazi suhi.

Njega masne kože podrazumijeva proizvode posebno namijnjene tom tipu kože kako ne bi bilo iritacije ni masnog ni suhog dijela kože. Znat ćete da imate kombiniranu kožu ukoliko na nju pritisnete bijelu maramicu i držite ju na koži 10 minuta nakon što ste se umili, a na maramici ostanu masni tragovi samo na pojedinim mjestima (T zona).

Osjetljiva koža:

Osjetljiva koža može biti bilo koja koža od gore navedenih tipova, ali se ipak svrstava odvojeno jer ju treba posebno njegovati. Na osjetljivu kožu mogu loše utjecati mnogi faktori kao temperatura, kemikalije, make-up i slično.

Ukoliko vaša koža često reagira na promjene teperature, novi make-up ili sredstvo za čišćenje, vrlo vjerojatno imate osjetljivu kožu. Izaberite proizvode koji su blagi i pripravljeni od prirodnih sastojaka kako bi vaša koža bila što ljepša.

Foto: Africa Studio/Shutterstock