Kako prepoznati psihološke probleme kod sebe i drugih

Depresivna mlada djevojka, Foto: MitarArt/Shutterstock

Dodirivanje kose

Često dodirivanje kose s jedne strane djeluje simpatično, međutim iza takvih navika često se krije pretjerana nervoza. Na ovaj način, stresa ćete se riješiti samo privremeno. Dugoročno rješenje postići ćete sportom ili nekom drugom fizičkom aktivnošću.

Pretjerana urednost

Pretjerana želja za urednošću i disciplinom također djeluje negativno na zdravlje. Ukoliko i vi inzistirate da stvari uvijek moraju biti ostavljene na istom mjestu, znači da s vama nešto nije u redu. Vjerujemo da vašim bližnjima takve naredbe smetaju i zbog toga ste često u konfliktima s članovima obitelji. Vrijeme je da nešto poduzmete po tom pitanju. Za početak nakon skidanja, odjeću nemojte spremati u ormar.

Prečesto provjeravanje kućanskih aparata

Sasvim je normalno s vremena na vrijeme provjeriti je li sve isključeno kada napuštate stan, ali ako u tome pretjerujete, s vama nešto uistinu nije u redu. Potreban vam je predah, odnosno opuštanje jer ste nesigurnost u sebe doveli do vrhunca. Dakle, u slobodno vrijeme čitajte, rekreirajte se ili povremeno otiđite na masažu.

Torba prenatrpana nepotrebnim stvarima

Ako se u vašoj torbi, pored nužnih stvari, nalazi i hrpa nepotrebnih sitnica koje rijetko kada koristite, znači da osjećate nesigurnost i da vam je potrebna nečija zaštita. Što prije nabavite manju torbu i u nju stavite samo neophodne predmete.

Odgađanje poslova

Ukoliko vam se zna dogoditi da započinjete milijun stvari, a ništa ne privedete kraju, primjerice, krenete na tečaj stranog jezika pa odustanete, uplatite teretanu i odete samo nekoliko puta, znači da ste i vi nesigurni u sebe. Bojite se da nećete ispuniti vlastita očekivanja. Ne trebamo vam niti reći da se sljedeći put prihvatite jedne aktivnosti i pokušajte ju završiti do kraja.

Foto: MitarArt/Shutterstock