Kako preoblikovati prostoriju pomoću tkanina i zidnih tapeta

Tapete na zidu, Foto: HamsterMan/Shutterstock

Stvorite kauč koji laska prostoru

Drugim riječima, umjesto materijalom neutralne nijanse koja se jednostavno stopi s prostorom, presvucite kauč materijalom koji bi vam pristajao da ga odjenete. Odaberete li materijal svoje omiljene boje, malo je vjerojatno da ćete se zasititi kauča i izgledat ćete dobro sjedeći na njemu.

Oprezno sa smjelim uzorcima

Malo ukrasnih detalja može učiniti puno, zato nemojte pretjerivati. Dodavanje zanimljivih detalja, na primjer na rubovima jastučića ili sjenila svjetiljke, dobar je način kako upotrijebiti skupocjene tkanine, a da pritom ne odete u minus. Kad vam je potrebno manje od metra materijala, možete pronaći upravo ono što tražite po znatno nižim cijenama jer trgovine su željne riješiti se ostataka metražnih tkanina.

Velik stolac, sitan uzorak

Ako presvlačite velik stolac ili naslonjač, odaberite tkaninu sitna uzorka. Oblik i veličina takvih stolaca sami po sebi su upadljivi. Tkanina sitna uzorka predmetu će udahnuti ravnotežu i notu profinjenosti.

Odaberite presvlake koje se lako održavaju

Ako imate malu djecu, za kauč i naslonjače odaberite tkaninu koja će to “podnijeti”. Vjerojatno već znate da uzorci mogu pomoći prikriti mrlje i mrvice, no jeste li znali da teksturirana tkanina – pamučni baršun ili neki drugi materijal izdignutih dlačica – također čini čuda kad je riječ o prikrivanju nereda? lsprobajte takve tkanine. Manje ćete se zabrinjavati zbog dječjih ljepljivih prstića i više ćete uživati u vremenu koje provodite s njima.

“Odjenite” neugledne prozore

Nema ništa neuglednije od izblijedjelih rolo-zastora, ali zato su jeftini i štite vaš namještaj od sunca. Potrebno je tek nešto novca i jedno poslijepodne za obnovu njihova izgleda i izgleda čitave sobe. Na unutrašnju stranu zastora jednostavno zalijepite tapete smjela uzorka. To najbolje djeluje na zastorima širine 68 cm (širina standardne role tapeta) ili manje. Razmotajte zastor do kraja, zatim odrežite komad tapete točno prema širini zastora, no 5 cm dulji od zastora. Čistim ličilačkim valjkom nanesite ljepilo za tapete na unutrašnju stranu zastora. Položite izrezani komad tapete na plohu s ljepilom, ostavljajući donjih 5 cm tapete za omotavanje donjeg ruba zastora. Valjkom za tijesto izvaljajte tapetu kako biste izgladili mjehuriće zraka. Prema potrebi, obrežite višak tapete. Budući da će lijepljenjem tapete zastor postati krući i teži za zamotavanje, taj  je trik najbolje primijeniti na prozorima na kojima vam ne smeta da je zastor uvijek napola spušten.

Napravite ukrasnu “oglasnu” ploču

Velike stropne akustičke rigips ploče – one kakve obično vidite na uredskim stropovima – dobre su za jeftine kućne “oglasne” ploče. Otiđite u trgovinu s opremom za » uradi sam« maj store i pronađite veličinu ploče koja vam odgovara, no upamtite da je lakše raditi s većim pločama, pa zato, ako je moguće, izaberite one veličine najmanje 60 cm x 60 cm. Obložite ih ukrasnom tkaninom po svom izboru, ostavljajući 10 cm tkanine preko rubova ploča i zalijepite ih na naličju. Ploče možete pričvrstiti izravno na zid. Ili biste mogli prebojiti neiskorišten lagani okvir i pričvrstiti presvučene ploče u urednim redovima. Objesite okvir na zid i imate lijepu i jeftinu kućnu “oglasnu” ploču.

Foto: HamsterMan/Shutterstock