Kako preboljeti prekid

Par prekida vezu, Foto: auremar/Shutterstock

Prekid veze je događaj kroz koji je većina nas barem jednom prošla i znamo koliko može biti bolan, osobito ako smo ostavljena strana. Znanstvenici tvrde da zaljubljenost izaziva istu vrstu neurološkog podražaja kao i ovisnost o drogama jer imamo taj poriv za određenom dozom stimulansa, što je u ovom slučaju potreba da budemo pored osobe do koje nam je stalo.

Ne koristimo bez veze frazu “slomljeno srce” jer prekidi zaista mogu ugroziti zdravlje, emocionalno mogu biti ogroman teret pa čak i okidač za depresiju, zato ih ne treba doživljavati olako.

Jedno američko istraživanje pokazalo je kako prosječna osoba doživi prekid tri puta tijekom života, a za potpuni oporavak potrebno je u prosjeku šest mjeseci. Kada dođe do prekida, najčešće imamo osjećaj kao da je sve stalo i odjednom nam svi planovi za budućnost postanu upitni. Međutim, svako razočaranje je nova prilika za učenje i nakon početnog šoka i analiziranja što je pošlo po zlu i je li se to moglo spriječiti, potrebno je procesuirati sve informacije i potruditi se da više ne ponavljamo iste greške.

Dozvolite si tugovanje

Nema sumnje u to da su osjećaji koje izaziva prekid užasni i zato nemojte misliti da su ljutnja, tuga ili poricanje nešto neuobičajeno. Umjesto da ignorirate i potiskujete sve osjećaje, najbolje što možete napraviti odmah nakon prekida je to da im se prepustite.

Stavite sebe na prvo mjesto i uživajte u samoći

Privremena izolacija može biti korisna u liječenju slomljenog srca, ali to ne znači da trebate ignorirati ljude oko sebe. Potrudite se da se barem jedan određeni dio dana posvetite sebi. Za to vrijeme izbjegavajte razmišljati o bivšem partneru i vrtjeti u glavi različite pesimistične scenarije. Posvetite se stvarima koje volite i koje su vas činile sretnima, a možda ste ih zanemarili tijekom veze.

Nemojte analizirati nepotrebne stvari

Nemojte uzaludno trošiti vrijeme i razmišljati o tome što bi bilo da ste neke stvari drugačije odigrali ili se zavaravati da vaš bivši partner nije bio ozbiljan, nego je jednostavno imao loš period na poslu ili mu je možda trebalo malo više prostora. Ako vam je jasno dao do znanja da je gotovo, pomirite se s tim i okrenite se budućnosti.

Riješite se svega što vas podsjeća na propalu vezu

Jedini pravi način da nastavite normalno živjeti i istinski prebolite bivšeg partnera je da se riješite svih podsjetnika i prekinete svaki oblik komunikacije. Nema više poziva, poruka ni uhođenja na društvenim mrežama, kao ni prisjećanja na vezu u razgovoru s prijateljima.

Ako ne možete baciti nekakve sitnice koje vas podsjećaju na bivšeg partnera, barem ih spremite u neku kutiju i sklonite na mjesto do kojeg ne možete lako doći.

Ugodite sebi i isprobajte nešto novo

Ovo možda zvuči kao klišej, ali kad smo u vezi nemamo vremena za neke stvari ili jednostavno nismo spremni napraviti nešto što zaista želimo, samo zato što se naš partner ne slaže s tim. Napravite neku promjenu u svom domu, potražite neku novu aktivnost za koju možda ranije niste imali vremena. Ako postoji nešto što ste oduvijek željeli isprobati, a niste imali hrabrosti, sad je vrijeme.

Pročitajte knjige za koje niste imali vremena ili pogledajte filmove koje do sada niste stigli pogledat. Kad se izgubite u filmskoj radnji, na neko vrijeme ćete zaboraviti na vlastite probleme.

Autor: A.V., Foto: auremar/Shutterstock