Kako preboljeti gubitak

gubitak

Kada donosimo teške odluke, trebamo ih donositi iz ljubavi. Ako su naše odluke potaknute strahom od samoće ili gubitka voljene osobe, takvi postupci bi nas kasnije mogli koštati i mogli bi zažaliti, a nakon toga će se roditi želja za promjenom.

Prirodna reakcija od straha da izgubimo voljenje ljude ili prilike je žaljenje. osjećaji žaljenja dolaze u valovima, kao i navala tuge, no vrijeme liječi rane, pa takvi osjećaji s vremenom postaju lakši.

Onaj težak osjećaj koji nosimo u prsima s vremenom postaje lakši, osjećaj grižnje, žaljenja ili tuge prestaje onda kada se možete iskreno poveseliti kada netko drugi dobije ono što ste vi izgubili.

Taj osjećaj ćete lakše postići ako proanalizirate sebe i svoje osjećaje, razmislite zbog čega ste tužni ili ljuti kako bi mogli lakše nastaviti dalje. Ako odluke donesete na osnovi ljubavi, a ne bijesa i straha, to će vas osloboditi bijesa.

No razmislite sad malo o prijašnjim odlukama. Jesu li one birane iz straha da ne ostanete, primjerice, nezaposleni, sami? Odluke koje ste činili kako biste sebi ugodili ili drugima su uvijek bolje od onih koje ste donijeli iz straha.

Vođeni osjećajem ljubavi, iako možda ne uspijete, znat ćete da ste dali sve od sebe i naučili pozitivne stvari. Nekad moramo proći kroz neugodne situacije kako bismo mogli doživjeti veselije i bolje. Tako da strah od gubitka posla ne mora biti opravdan, jer gubitak jednog posla može voditi drugom boljem.

Kada smo u fazi žaljenja zbog nečega, prvo trebamo raščlaniti osjećaje poput bijesa i tuge i nikako ih ne smijemo poricati jer se može dogoditi da se produži neproduktivno poricanje. Od bijesa ne možete pobjeći niti ga gurnuti pod tepih. Morate ga izbaciti i to kroz druženje s prijateljima koji će vam biti podrška, partnerom ili psihologom na seansi.

Autor: S. G., Foto: CURAphotography/Shutterstock