Kako pravilno šetati psa

kako pravilno šetati psa

Kako bi vaš najdraži ljubimac uživao još više u druženju s vama prilikom šetnje savjetuje se da ga šetate pravilno. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta pomoću kojih ćete znati kako pravilno prošetati psa, da on još više uživa, a da je vama ljepša i ugodnija šetnja bez navlačenja i potezanja.

Želite nabaviti psa, ali niste sigurni jeste li spremni za takvu vrstu obaveze? Potrebno je informirati se o željenim pasminama i otkriti najbolje savjete za psa. Važno je i znati kako hraniti psa te koje su najbolje metode odgoja ili dresure.

Kada ste prikupili tražene informacije i znate koju pasminu želite, vrijeme je da nabavite sve potrebno pa tako i povodac.

Za početak je potrebno odabrati odgovarajući povodac, a stručnjaci preporučuju vodilicu od najlona dužine dva metra, a koja se veže za ogrlicu oko vrata. Nakon povodca potrebno je izabrati adekvatnu ogrlicu, a savjetuje se korištenje ogrlice koja se stavlja oko vrata i pruža najbolju kontrolu nad psom.

Kako pravilno šetati psa

Nikada se ne treba čekati odlazak u šetnju tek onda kada pas sam to zatraži već treba uspostaviti određenu rutinu. Prije polaska u šetnju pas mora mirno sjediti i čekati da mu stavite ogrlicu i povodac.

Za vrijeme šetnje pas mora hodati pored vlasnika ili iza vlasnika, ali nikako ispred vlasnika jer u tom slučaju pas smatra da je vođa čopora. Ukoliko pas počne vući potrebno ga je zaustaviti i reći mu da sjedne. Kada pas nauči da svaki puta kada povuče mora stati i sjesti prestat će to raditi.

Kompliciranije su šetnje koje uključuju više pasa, a savjetuje se hodati s istim brojem pasa sa svake strane. Važno je samo uspostaviti kontrolu nad situacijom kako se psi ne bi petljali oko vlasnika.

Ako želite psa šetati bez povodca savjetuje se da ga puštate samo na onim mjestima koja su sigurna, a puštati se smije samo one pse koji su naučeni slušati. Uvijek je potrebno kontrolirati puštenog psa kako ga njuh ne bi odveo u nepoznatom smjeru.

Prilikom šetnje potrebno je da vlasnik hoda sigurno, oštro i umjerenim tempom kako bi pas osjetio njegovo samopouzdanje i olakšanje povodca. Nikako se vlasnik ne smije uznemiravati ukoliko ususret dolazi drugi pas jer se jedino u tom slučaju neće uznemiriti niti pas. Savjetuje se kretati naprijed uz blage trzajeve kako bi se psu odvratila pažnja na šetnju.

Ako psa šeta dijete to je moguće jedino ako je dijete dovoljno veliko, a pas dovoljno poslušan. Preporučuje se da dijete šeta psa uz pratnju vlasnika kako bi svi bili sigurni i kako bi šetnja protekla bez problema.

Autor: A.Z., Foto: cynoclub/Shutterstock