Kako pravilno prati ruke

kako pravilno prati ruke

Jedna od najučinkovitijih i najjeftinijih metoda za očuvanje zdravlja je redovito pranje ruku. Pranjem ruku se direktno djeluje na sprečavanje širenja zaraza i smanjuje se mogućnost oboljenja. Znate li kako pravilno prati ruke?

Sve predmete koji okružuju jednu osobu ona dotiče golom kožom ruku, a prava žarišta virusa i bakterija su predmeti poput ručki na kolicima i košaricama u hipermarketima, tipki u liftovima, prekidača za svijetlo, kanti za smeće, rukohvata u javnim prijevoznim sredstvima, novca, kvaki na vratima, jelovnicima i posudama za papar i sol u restoranima te slavinama za vodu u restoranima i hotelima.

Jasno je koliko je važna osobna higijena i zašto bi mnogi trebali paziti peru li ruke svaki put nakon što dođu kući. S njenom važnošću treba se upoznati još od malih nogu, pa nije potrebno posebno isticati koliko je važna higijena kod djece, a bez koje je nemoguće zamisliti zaštitu djece od virusa i bakterija.

Zapravo mali broj ljudi ima naviku učestalog pranja ruku, a još je manji broj onih koji ruku peru na ispravan način. Jedini pravilan način je pranje sapunom i vodom, a korištenjem sapuna rastapa se prljavština i masnoća koje su najveći nosioci mikroorganizama.

Osobe koje ruke peru brisanjem vlažnim maramicama i samo vodom nisu u potpunosti zaštićene. Prilikom pranja ruku je potrebno prati prostor između prstiju, područje ispod noktiju, vrhove prstiju i palac. Svi ti dijelovi ruku se često propuštaju za vrijeme pranja ruku pa se na njima i nakon pranja zadržavaju mikroorganizmi.

Učinkovito pranje uključuje namakanje ruku pod mlazom tople vode, sapunanje, trljanje dlanova rukom o ruku, zatim trljanje nadlanica, palčeva, područja između prstiju, vrhova prstiju i područja ispod nokta.

Ako želite biti sigurni da ćete pravilno prati ruke, sam proces mora trajati minimalno 20 sekundi, a nasapunane ruke je potrebno isprati pod mlazom vode i osušiti papirnatim ručnikom.

Nakon pranja ruke je potrebno namazati kremom kako bi se izbjeglo isušivanje kože na rukama.

Bolesti koje se sprečavaju pravilnim pranjem ruku su gripa, upala grla, konjunktivitis, proljev, prehlada, upala pluća i dječje gliste.

Ruke je obavezno oprati prije svakog kontakta s hranom, posebice za vrijeme pripreme jela, nakon korištenja WC-a i nakon brisanja djetetove guze.

Ukoliko primjerice osoba koja je imala proljev ne opere ruke pravilno nakon korištenja WC-a na njezinim rukama se nalaze mikroorganizmi iz stolice koji će se prenijeti na sve površine koje dotakne.

Kada zdrava osoba dotiče javne površine bez da je dezinficirala ruke, a koje potom dodirne usta, oči ili nos, postoji velika mogućnost da će se zaraziti.

Autor: A.Z., Foto: Verdateo/Shutterstock