Kako prati prozore

pranje prozora

Kako biste brže obavili posao i dulje vrijeme uživali u rezultatima, dobro je znati kako pravilno prati prozore. Najbolje vrijeme za pranje prozora je tmuran, ali suh dan kada nema previše sunčeve svjetlosti, jer se u protivnom prozori brzo suše i najvjerojatnije će ostati mrlje.

Osim za vrijeme sunčanih dana, prozore ne bi trebalo prati ni za vrijeme niskih temperatura. Zašto nije dobro prati prozore kada su temperature ispod nule? Zbog velike hladnoće staklo postaje krhko pa se može dogoditi da zbog pritiska popuca ili ispadne iz okvira.

Kako prati prozore

Prije pranja prozora prvo treba očistiti prozorske okvire kako biste bili sigurni da se prljavština iz okvira neće preslikati na staklo. Prozorsku dasku i okvire možete oprati uz pomoć tople vode i alkohola. Za vrijeme pranja prozora trebalo bi maknuti zavjese što dalje kako biste imali dovoljno svjetla i kako ne bi smetale pri pranju. Najbolje ih je skupiti i lagano zavezati pri dnu pa taj donji dio prebaciti preko karniše.

U slučaju da je staklo jako prljavo ili prašnjavo, prije čišćenja bi ga trebalo oprati vodom i mekanom krpom kako ne bi došlo do oštećenja zbog nakupljenih čestica prašine. Dodate li se jednu do dvije kapljice octa u vodu, dobit ćete sredstvo za pranje prozora koje će ujedno odbijati muhe.

Koje sredstvo koristiti

Postoji nekoliko različitih kombinacija koje možete koristiti za čišćenje prozora, a među njima je jedna koja provjereno djeluje. Potrebno je pomiješati jednu žlicu metilnog alkohola i jednu žlicu amonijaka za čišćenje u pola litre vode. Tekućinu treba pohraniti u bočicu s raspršivačem jer je tako lakše dozirati potrebnu količinu. Bočicu obavezno označite kako biste znali što se nalazi u njoj i kako ne bi došlo do zabune.

Dobro je znati da prilikom pranja prozora staklo mora biti suho, inače će se zbog dodira sredstva za čišćenje s vlagom ili parom po staklu stvoriti mrlje i općenito će biti teško dobro očistiti staklo. Kako biste znali koja strana prozorskog stakla nije dovoljno dobro očišćena, jednu stranu brišite okomitim, a drugu vodoravnim pokretima.

Prozore možete prati i uz pomoć zgužvanog i vlažnog novinskog papira, nakon čega je dobro uzeti papirnati ručnik s kojim ćete moći ispolirati stakla.

Autor: S. G., Foto: Patrick Hermans/Shutterstock