Kako povećati računalnu sigurnost

računalna sigurnost
Djevojka sa laptopom, Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock

Kako biste bili sigurni da vam nitko ne petlja po e-mailu, Facebook ili Twitter accountu morali biste se pridržavati nekih pravila kako bi povećali računalnu sigurnost. Pročitajte savjete u nastavku i budite oprezni.

1. Redovito ažurirajte sigurnosne alate i operacijski sustav.

Nije naodmet spomenuti kako je potrebno redovno provjeravati svoj operativni sustav i razne aplikacije, a pogotovo one koje imaju pristup internetu. Za sve one koji imaju puno posla preporučamo automatsko ažuriranje.

2. Kreirajte sigurnosne kopije važnijih datoteka.

U slučaju da nestane struje ili je došlo do upada od strane nekog virusa, bilo bi najbolje raditi back-up za sve važnije datoteke kako kasnije ne bi plakali za izgubljenim. Najbolje je osigurati se.

3. Ne zaobilazite sigurnosne dijaloge.

Kada se god nalazite na internetu i trebate napraviti par koraka koje od vas sustav traži, dobro provjerite što radite i nemojte nikako žuriti kako ne bi došlo do nepopravljive štete.

4. Koristite alternativne aplikacije.

Osim najpopularnijih aplikacija koje su često izložene raznim napadima, bilo bi dobro za svaki slučaj u pripremi imati i one koje se možda ne koriste toliko, a koje prolaze nezamijećeno pored onih koji pokušavaju napasti vaše računalo.

5. Redovito mijenjajte lozinke.

Već i vrapci na grani znaju kako svaki pristup određenom programu i aplikaciji mora imati šifru. Ono što možda neki još uvijek ne znaju da sve te lozinke ne smiju nikako biti predvidljive.

Dakle nastojte uvijek imati kombinaciju brojki i slova te isto tako nastojte imati različite lozinke za pristup svakom programu i aplikaciji. Preporuča se barem 8 znakova, što više znakova toj je manja mogućnost provale.

6. Pažljivo rukujte s privitkom poruke elektroničke pošte.

Kod elektroničke pošte treba isto tako biti oprezan. Naime ako dobivate poštu, a primatelj vam je nepoznat, nemojte žuriti sa otvaranjem, jer se u prilogu može naći virus koji će vam zablokirati cijelo računalo.

7. Čuvajte svoju privatnost i osobne informacije.

Vodite računa o svojoj privatnosti i zaštiti svojih podataka. Naime u slučaju da se od vas traži mail adresa bilo bi najbolje kada bi ju kriptirali. Na taj način izbjegavate dobivanje pošte poznatije kao spam. Izbjegavajte stavljanje osobnih podataka koje svi mogu vidjeti.

8. Kreirajte i upotrebljavajte korisnički račun sa smanjenim ovlastima.

Korisnički račun napravite tako da ima manje ovlasti tijekom spajanja nainternetom jer na taj način onemogućavate nekog sa strane da preuzme kontrolu nad vašim računalom.

9. Ne odgovarajte na spam poruke (html image trick).

Nemojte odgovarati na spam poruke iz razloga kako bi izbjegli njihovo buduće stizanje, a poznato je da ih se jako teško riješiti.

10. Redovito provjeravajte postavke Dial-Up Networking ili Network Connections.

Zbog pojave nametnika koji se mogu sami instalirati na vaše računalo i time uzrokovati da birate neke daleke zemlje,a toga niste ni svjesni.

Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock