Kako povećati produktivnost

kako povećati produktivnost

Nije jednostavno sjediti pred računalom cijeli dan budući da se radi o cjelodnevnoj aktivnosti koja iziskuje veliki napor za leđa. Kako bi mogli povećati produtivnost, potrebno je prilagoditi okruženje kako bi vam korištenje računala predstavljalo zadovoljstvo, a ne neugodu u obliku glavobolje.

Kako povećati produktivnost dok radite za računalom? Postoji nekoliko metoda koje će vam pomoći da se bolje osjećate dok radite, a jedna od njih se odnosi na pravilan položaj računala. Što to znači?

Kako bi izbjegli odsjaj prozora na zaslonu, možete pomaknuti računalo ili postaviti odgovarajuća sjenila koja će vam omogućiti da obavite svoj posao kako treba.

Potrebna je dobra vidljivost kako bi mogli napraviti svoj posao, pa zbog toga ne treba zanemariti položaj zaslona. Pored sjene o kojoj treba voditi računa, ne treba zaboraviti kako tijekom rada treba izbjegavati naginjanje prema naprijed.

Dok radite monitor bi trebao biti postavljen tako da možete raditi s dovoljne udaljenosti i da se vrh zaslona nalazi odmah ispod razine vaših očiju.

Za udobnost na radnom mjestu nije važno samo kako ćete postaviti računalo. Stolica na kojoj sjedite jedna je od najvažnijih stvaki za udobnost kao i prevenciju bolova u leđima.

Stolica treba biti namještena tako da su laktovi barem približno s ravninom stola, a da je donji dio kralježnice poduprijet naslonom sjedalice. Ako vam noge ne dotiču pod, bilo bi dobro kada bi ispod njih postavili oslonac na kojem će se nalaziti vaša stopala.

Tijekom rada za računalom važno je redovno mijenjati položaj tijela kako ne bi došlo do umora i isto tako izbjegavati savijanje tijela. Dok koristite tipkovnicu, zapešća bi trebala biti ispružena, a podlaktice vodoravne.

Kada koristite miš možete pomicati cijelu ruku ako mislite da će vam tako biti ugodnije. Dok ne koristite miš savjetuje se da maknete ruku s njega kako bi umanjili statički rad mišića.

Slijedite korake za povećanje produktivnosti na radnom mjestu i učinite si tih osam sati ugodnijim i zdravijim za svoje tijelo. Tako ćete se skoro svaki put nakon posla osjećati malo bolje, bez velikog opterećenja na leđima i drugim dijelovima tijela, zbog kojih je bol ponekad bila nepodnošljiva i radi čega ste bili nervozni.

Autor: S.Š., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock