Kako povećati mogućnost začeća

kako zatrudnjeti

U 50 posto slučajeva, kod problema sa začećem razlozi su nepoznati, a svaki 6 par ima taj problem. Ukoliko i vi imate problema sa začećem, bilo bi dobro kada bi promijenili neke od životnih navika koje donosimo u nastavku, a koje bi vam mogle pomoći riješiti ovaj problem.

Prvo i osnovno je da promijenite svoju prehranu, što znači da bi trebali konzumirati što više svježih organskih namirnica. Sa svježim organskim namirnicama ćete u organizam unijeti hranjive tvari i antioksidanse koji su bitni. Za formiranje sperme, muškarci bi trebali jesti što više jaja i brazilskih oraha, a za povećanje količine spermatozoida trebali bi konzumirati jaja, kivi, naranče, jogurt i kupus. Na zrelost jajnih stanica utječe cink koji se nalazi u orašastim plodovima, koje bi žene koje žele zatrudniti trebale jesti što više.

Ukoliko imate problema sa policističnim jajnicima, koji su ujedno i najveći uzrok neplodnosti, jedite obilne doručke.

Na smanjenu plodnost može utjecati i stres, kojeg bi se trebali kloniti u velikom luku. Stresa se pokušajte riješiti tako da vježbate jogu, meditirate, odlazite na masaže i puno šetajte.

Ne gledajte kada su plodni dani, i prestanite se opterećivati računanjem istih. Opustite se i vodite ljubav što je moguće više.

Ukoliko ste pili kontracepcijske tablete, nakon prestanka konzumacije, tijelu je potrebno i do 6 mjeseci da se u potpunosti oporavi, pa računajte i na to.

Alkohol ne djeluje dobro, ukoliko želite ostati u drugom stanju, pa bi bilo dobro da ga izbjegavate u potpunosti. Alkohol utječe na menstrualni ciklus i smanjuje kvalitetu sperme. Ukoliko vi i vaš partner radite na djetetu, znajte da muškarac ne smije popiti više od 7,5 dl pive na dan, a žena ne bi smjela popiti više od dva pića u roku od dva tjedna.

Voda hrani svaku ćeliju, zato što je osnovni sastojak krvi, pa je konzumirajte što je više moguće. Voda utječe na iscjedak rodnice, koji olakšava prolaz sperme, pa ju pijte u što većim količinama.

Najveći problem sa plodnošću imaju pušaći, pa bi bilo dobro kada bi u potpunosti prestali pušiti. Pušenje je štetno za ovulaciju i za formiranje sperme.

Pripazite na vježbe koje izvodite prilikom vježbanja, jer pretjerano vježbanje može imati negativan utjecaj na plodnost, dok su umjerene vježbe dobre za plodnost. Nemojte vježbati iscrpljujuće vježbe, i isprobajte jogu, šetnje, pilates i plivanje.

Pazite na težinu, jer koliko nije dobro da ste premršavi, toliko nije dobro niti da se previše udebljate.

Autor: A.Z., Foto: HannaMonika/Shutterstock