Kako povećati mišićnu masu

pilates

Kako povećati mišićnu masu tijela pitaju se mnogi u trenutku kada se počinju baviti nekom sportskom aktivnošću. Radi li se o aerobnoj aktivnosti ili vježbama snage, morate znati da vježbanje ne ide bez prehrane, niti obrnuto. Dakle, želite li izgraditi lijepo i čvrsto tijelo, s izgradnjom mišića trebali bi početi već kod kuće.

Za početak, osigurajte tijelu dovoljnu količinu tekućine svakodnevno. Preporučuje se do 1,5 litra tekućine u obliku vode na dan. Prehrana neka vam se bazira na energetski bogatim namirnicama. Najbolje je kombinirati i proteine i ugljikohidrate, a naravno nemojte zanemariti niti unos zdravih nezasićenih masnih kiselina.

Prehranu kombinirajte uz aerobne vježbe i vježbe snage zavisno od toga kakav vas rezultat zanima. Unosite svaki dan velike količine voća i povrća koji će vam osigurati potrebne količine vitamina, minerala i vlakana. Uz sve to dobit ćete i dodatne izvore tekućine kojom ćete hidratizirati tijelo.

Izgubljene proteine i masnoće nakon treninga možete na brz način nadoknaditi šalicom niskomasnog čokoladnog mlijeka. Ono će vam pružiti kvalitetne proteine, vitamine i minerale kao što su vitamin D, B te kalcij i kalij. Čokoladno mlijeko možete ponekad zamijeniti i jogurtom ili kefirom.

Što se tiče glavnih obroka meso će vam biti odličan izvor proteina. Proteini izgrađuju mišiće pa su neophodni kod izgradnje mišićne mase. Birajte bijelo meso puretine ili piletine, a nemojte izbjegavati niti crveno meso. Njegova masnoća također je potrebna za pravilan rad mišića. Konzumiranjem mesa unijet ćete u tijelo i dovoljne količine željeza i cinka što je potrebno za dobar imunitet.

Redovito jedite jaja, posebice za doručak. Osim što su dobra za mišiće, jako su zdrava. Jaje sadrži brojne vitamine i minerale, od kojih se ističu vitamini D i B12, a bogato je esencijalnim masnim kiselinama. Sadrži zdrave masti, vlakna i veliki je antioksidans.

Jaja možete zamijeniti i žitaricama od cjelovitog zrna. One su bogate ugljikohidratima i tijelu će dati energiju koja mu je potreba da bi se mišići nakon treninga obnovili.

Kod povećanja mišićne mase vrlo je važno vrijeme i način kako ćete kombinirati određene namirnice. Sve je to bitno kako bismo izgradili lijepe mišiće i postigli zadovoljavajući rezultat.

Ugljikohidratima ćete dobiti snagu i energiju koji su ključni za trening. Za oporavak i izgradnju mišića nakon treninga važnu ulogu igraju proteini. Možete se poslužiti i nekim od popularnih proteinskih napitaka, a dobar izvor energije mogu vam biti energetske pločice.

Bitno je da u roku sat vremena nakon treninga pojedete ili popijete obrok u obliku proteina. Ugljikohidrate koji će vam dati energiju za vrijeme treninga konzumirajte 1-2 sata prije vježbanja.

Autor: M.L., Foto: CandyBox Images/Shutterstock