Kako postići uravnoteženu prehranu

zdrav obrok

Zdrava i uravnotežena prehrana… Koliko ste puta imali priliku to čuti? Sigurno mnogo puta u svom životu, a nije čudno jer se radi o pravilnom odabiru namirnica koje u sebi imaju sve potrebne sastojke za normalan život bez tegoba.

Uravnotežena prehrana podrazumijeva namirnice s vitaminima i vlaknima.

Kako postići uravnoteženu prehranu? Put nije jednostavan, ali kada se jednom naviknete na promjenu prehrambenog režima na dobrom ste putu da se osjećate bolje i da više nemate problema s viškom masnoća, manjkom koncentracije i gubitkom pamćenja.

Mnogi su si postavili pitanje kako uravnotežiti prehranu. Kako bi se tijelo moglo normalno razvijati i rasti važno je da ima sve potrebne nutrijente, a za to je potrebno poznavati koje su to namirnice koje u sebi imaju ključne sastojke bez kojih naše tijelo ne može.

Jeste li znali da su masti nakon ugljikohidrata drugi izvor energije pored ugljikohidrata? U mastima se nalaze otopljeni vitamini A, E, D i K, a osim što su važni za elastičnost kože, od velike su koristi i kada je u pitanju zaštita od infekcija. To su dobre masnoće i ne treba ih miješati s onim lošima koje su nastale zbog nezdrave prehrane.

Ugljikohidrati predstavjaju glavni izvor energije. Mnogi stručnjaci bili su složni kako bi čovjek od velikog dijela kalorija koje unese barem do 65% morali činiti ugljikohidrati. Ugljikohidrati se pohranjuju u jetri i mišićima, a jedan dio odlazi na masnoće. Važno je sve te ugljikohidrate i potrošiti kako ne bi predstavljali opterećenje za organizam čovjeka.

Vitamini i minerali su nam od velike važnosti kako bi organizam mogao normalno funkcionirati, ali kako ih nema dovoljno unutar tijela, važno je znati kako povećati njihov unos. Svojoj prehrani morate dodati sve one namirnice koje u sebi imaju vitamine i minerale.

Bilo bi dobro svaki dan voditi računa o prehrambenim navikama i organizmu priušiti mješavinu namirnica uz koje će dobiti sve što mu je potrebno i uz koje će imati uravnoteženu prehranu.

Autor: S.Š., Foto: Teresa Kasprzycka/Shutterstock