Kako postaviti vrijeme i datum na računalu

kako postaviti vrijeme i datum

Rad na računalu podrazumijeva komplicirane i malo manje zahtjevne zadatke, sve naravno ovisi o tome za što služi računalo. Da bi sve funkcioniralo kako treba i da bi se svaki korisnik bolje snalazio, potrebno je znati kako postaviti vrijeme i datum na računalu.

Ako se dogodi da računalo pokazuje 1950. godinu ili neki drugi datum za koji je jasno kako nije moguć i da očito nešto nije u redu, to znači da je došlo vrijeme da se promijene baterije na matičnoj ploči.

Zbog čega je važno namjestiti vrijeme i datum? Koliko se god činilo nevažnim jasno je kako na računalu treba stajati prava godina i valjani datum jer bi se u protivnom moglo dogoditi da svi dokumenti budu označeni pogrešnom informacijom o vremenu, radi čega kasnije neće biti moguće slaganje dokumenata na osnovi datuma.

Smatra se kako je sat na računalu malo bolji od jeftinijih ručnih satova kojima je za pamćenje minuta i sekundi potreban kvarcni kristal. Dugoročno gledano teško je očekivati veću pouzdanost od takvog sata. Razlika je jedino ako je računalo spojeno na internet.

Kako se može postaviti vrijeme i datum na računalu? Kada je računalo spojeno na internet vrijeme i datum se mogu uskladiti s točnim automatskim satovima u svijetu. Na taj način se povećava točnost i sat postaje pouzdaniji za svakog korisnika.

Kako postaviti vrijeme i datum na računalu? Ova će radnja ovisiti o tome koristi li se operativni sustav OSX ili se ipak koriste Windowsi. Svaki od operativnih sustava ima svoj način rada, koji će korisniku pomoći da u što kraćem roku namjesti sve važne postavke koje će mu biti potrebne za kasniji rad.

Korisnici koji se služe OSX operativnim sustavom trebaju kliknuti na sat i nakon toga odabrati opciju “Postavke datuma i vremena”, zatim “Datum i vrijeme” te uz pomoć kvačice označiti opciju “Automatsko podešavanje datuma i vremena”.

Korisnici koji se služe operativnim sustavom Windowsi, trebaju povući miš prema satu na zaslonu gdje će se pojaviti “Svojstva datuma i vremena”. Treba kliknuti na ikonu “Internetsko vrijeme” te kvačicom označiti mjesto gdje se nalazi “Automatska sinkronizacija”.

Neka svi dokumenti budu pravilno označeni (odgovarajući datum) i sortirani kako bi bili valjani te da bi ih kasnije lakše mogli pronaći.

Autor: S.Š., Foto: Solis Images/Shutterstock