Kako postati vegetarijanac

voće i povrće

Vjerojatno se velika većina tijekom života zapita može li i treba li biti vegetarijanac, koje su pozitivne strane vegetarijanstva i kako taj način prehrane utječe na naše zdravlje i životni stil. Sve se više ljudi danas odlučuje za takav način prehrane, a razlozi mogu biti mnogobrojni. Od etičkih pitanja, zdravstvenih razloga pa sve do gubitka viška kilograma.

Oni koji su se odlučili postati vegetarijanci vjerojatno se pitaju koliko je taj način prehrane zdrav i unose li u tijelo sve potrebne nutrijente. Za koga je sve taj način prehrane prikladan, može li takav životni stil biti prikladan za sve dobne skupine?

Krenimo redom.

Ako ste se odlučili na vegetarijanski način prehrane, odmah morate znati da vam to neće biti lako. Pogotovo u početku. Falit će vam meso ako ste naviknuli na njega i konzumirate ga često i cijeli život. Uspjeh o tome koliko ćete se brzo priviknuti na novi način prehrane ovisi o vama i o tome koliko vam je to bitno i koliko ste uporni.

Zapitajte se koliko je vaš razlog bitan, a time ćete saznati i koliko ste motivirani. Nemojte se voditi trendom razmišljajući da je vegetarijanstvo nešto što je trenutno in jer ćete lako i odustati od njega. Ako ne postoje pravi razlozi kao što su etički ili zdravstveni razlozi, nemojte se ni odlučivati na taj korak.

Vegetarijancem možete postati najednom i to odmah, ali i postupno tako da se privikavate na taj način prehrane izbacujući namirnice i dodajući nove. Možete odlučiti da od danas više uopće ne konzumirate meso,  što će vjerojatno biti teži način. Moglo bi se dogoditi da to bude i šok za vaš organizam pa je ipak lakše i zdravije postupno prijeći na bezmesni način prehrane.

Informirajte se u tom postupku prijelaza o idejama za recepte kako bi vegetarijanski način prehrane bio što zdraviji. Nemojte posezati za brzom bezmesnom hranom jer ćete tako učiniti više štete nego koristi.

Jedite što raznolikiju hranu. Unosite namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama i puno zelenog povrća u kojima ćete naći izvor željeza. Kupus i citrusno voće neka vam budu izvori vitamina C. Izaberite jelovnike s okusima koji vam se sviđaju. Probajte namaz od slanutka ili sezama! Umjesto raznovrsnih salama ili pašteta, prebacite se na biljne paštete koje su jako ukusne i zdrave. A za ručak isprobajte sojine odreske ili ljuskice.

Odluka da postanete vegetarijanac napravit će velike promjene u vašem životu. Ako ste sasvim sigurni u to da želite konzumirati ovakav način prehrane i kada usvojite navike novih jelovnika dugoročno ćete vidjeti koliko koristi imate u svom životu. Ne obazirite se na ljude iz okoline koji će vam vjerojatno iznositi sve negativne strane vegetarijanstva. Odluka je samo vaša.

Autor: M.L., Foto: Olga Lyubkina/Shutterstock