Kako postati strpljiv roditelj

strpljivi roditelji

Univerzalno pravilo za više strpljenja s djecom ne postoji, no postoje savjeti koji vam mogu pomoći naoružati se strpljenjem. Možda to zvuči kao isprazan tekst koji ste čuli već sto puta, ali zapitajte se odmah na početku – zašto nemate strpljenja za djecu?

Vjerojatno se vama uvijek negdje žuri, imate rokove, a djeca ne žele slušati, ignoriraju sve što im kažete i što god vi napravili, oni ne žele poslušati.

No, pokušajte vi živjeti u sadašnjosti. Što to znači? Svaki put kada vam dođe da planete i izgubite strpljenje, sjetite se da su to djeca, a ne mali roboti koji se kreću samo na vaše naredbe, niti su to “Malci” koju su tu samo da bi vas izludili. To su mala ljudska bića koja istražuju svijet, znatiželjni su i sami žele kreirati ono što im odgovara, a vi ste tu da ih smireno usmjeravate.

Bitno je znati podvući crtu i dati im do znanja da ste ipak vi tu autoritet i da vas moraju slušati, a ne vi njih. Ne smijete im dozvoliti da rade sve što im padne napamet, ali morate i vi vidjeti malo svijet iz njihove perspektive. Oni ne razumiju vaše dnevne obaveze, ne razumiju što je stres i ne shvaćaju što znači kad vas boli glava i nemate volje nizašto.

Onda kada izađete s djetetom voziti bicikl, nemojte samo fizički biti prisutni u tom trenutku. Budite s djetetom svim svojim tijelom i umom, bez obzira koje vas brige muče, to ostavite sa strane tog trenutka i uživite se u ulogu djeteta. Istražujte s njim sve čari prirode, igrajte se. Djeca se vole družiti s vama pa im omogućite da im to druženje bude što zabavnije jer zapamtite, neće ona zauvijek biti djeca.

Kada prihvatite da su djeca samo djeca i da im morate posvećivati svu svoju pažnju, vi ćete više uživati i biti opušteniji. Ako se uhvatite u trenutku nestrpljenja s malim djetetom, zapitajte se koji je razlog tomu i je li opravdan. Djeci je teže shvatiti vaš život i vaše poglede na svijet, stoga vi morate shvatiti njihov i povremeno pogledati svijet njihovim očima. Tako ćete se bolje nositi sa svakodnevnim obavezama i razviti više strpljenja za vaše nestašno dijete.

Autor: S. G., Foto: Dubovav/Shutterstock