Kako postati samouvjeren/a

Samouvjereni muškarac, Foto: BestPhotoStudio/Shutterstock

Samouvjerenost ne dolazi tek tako. Ona se gradi godinama, a obično se usađuje već na početku djetinjstva kada velik broj roditelja svoje dijete pokušava nučiti da se u životu pokuša izboriti za sve ono što ga zanima, odnosno da se nauči boriti.

Postoje brojni oblici ponašanja koji odražavaju samouvjerenost kao što je govor tijela. Imati samopouzdanje, odnosno biti siguran znači isto tako pokazati sve svoje vrline i mane. Kao suprotnost navode se one osobe koje iskazuju strah i prije svega blaži oblik agresije, upravo zbog toga što ne znaju kako se ponijeti u određenim situacijama.

Takva situacija zna itekako biti stresna. Za sve one koji vode borbu sa samopouzdanjem, postoje načini koji vam mogu pomoći u jačanju samouvjerenosti. Prije svega:

Reci ono što želiš reći

Naučite se da svoje zahtjeve formulirate razumljivo i ljubazno. Svi vole ljude koji umiju izgovoriti ono što žele. Važno je da se prethodno uvjerite da vam ono što zahtjevate zaista i pripada. Krenite postupno i počnite sa socijalnim zahtjevom koji nije alarmantan. Onda postepeno pojačavajte svoj samouvjeren nastup.

Pokažite samouvjereno ponašanje

Kako prepoznati oblike ponašanja koji prikazuju samouvjerenost? To je ništa drugo nego: jasan govor, precizna objašnjenja, izražavanje osobnih potreba, korištenje osobne zamenice “ja”, otvoreno izražavanje osobnih interesa te opuštenost.

Plan za ohrabrenje

Razmislite o osobnom planu za ohrabrenje i vježbajte da slobodno izrazite svoje mišljenje. Razvijte strategiju samokontrole ispred ogledala. Kao još jedan način vježbanja navodi se igra s podijeljenim ulogama.

Priznajte svoju nesigurnost

Čovjek se osjeća nesigurno kada nešto mora sakriti, ili kada se od njega traži da napravi nešto s čime se sureće prvi put. Već priznavanjem osjećaja straha, na dobrom ste putu da steknete samouvjerenost.

Foto: BestPhotoStudio/Shutterstock