Kako pomoći djetetu u učenju

pomoć u učenju

Malo je djeca koja se sama mogu motivirati na učenje. Ako se vaše dijete ne može samo motivirati, te ako ne uživa u učenju, što vi kao roditelj možete napraviti?

Zamislite da imate devet godina, te da imate prvi test za par dana. Vaša knjiga je pred vama i mama vam kaže da morate to naučiti. Vjerojatno se osjećate bespomoćno. te buljite u stranice i nadate se da ćete nešto zapamtiti. Vrlo brzo gubite interes i jedino što vam je na pameti je igra. Zato i ne čudi da učenje dijete pretvara u usamljenu osobu, u kojoj se guši prirodna znatiželja.

Oslobodite svoju kreativnost i gradite ju sa svojom djecom

Umjesto da se prema učenju postavljate kao prema sitnom poslu, oslobodite svoju kreativnost i unesite ju motiviranje i učenje svoga dijeta. Na kreativan način animirajte svoje dijete na učenje, i pokušajte mu ga olakšati, te učiniti što zabavnijim. Na taj način će se vaše dijete osjećati više povezano sa vama, a vi ćete mu pomoći osnažiti um.

 Probudite znatiželju djeteta

Djeca su po prirodi znatiželjna, i istražuju svoju okolinu kako bi saznali što više o svijetu koji ih okružuje. Baš zbog te urođene znatiželje kod djeteta, možete svom djetetu pomoći da mu učenje postane normalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Pokažite svome djetetu kako učenje može biti ugodan način za pronalaženje odgovora na brojna pitanja. Počnite učenje ubacivati u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, poput vožnje bicikla ili gledanja televizije. Na primjer prilikom vožnje bicikla pitajte dijete nekoliko pitanja vezanih za gradivo koje uči, kako bi se neopterećeno prisjetilo toga, jer će na taj način učenje biti manje naporno i brže će zapamtiti.

Mijenjajte metode učenja u skladu sa potrebama vašeg djeteta

Učenje treba biti učinkoviti proces, koji se mora prilagoditi potrebama vašeg djeteta. Postoji mnogo faktora koji utječu na način učenja djeteta. Vaše dijete može biti umorno nakon cijelog dana provedenog u školi, a može se i boriti kako bi se usredotočilo na zadatke koji mu ne idu baš od ruke. Tada fizičko i emocionalno stanje uvelike igra ulogu u učenju.

Tada je najbolje da se prilagodite situaciji, i da djetetu ne dajete jednako gradiva za učenje kao prethodnog dana kada je bilo odmorno, i da za zadatke koji mu baš i ne idu od ruke da imate više strpljenja, te da mu se u potpunosti posvetite, ni slučajno mu pritom ne pokazujući da ste razočarani ili živčani.

Vaše dijete ovisi o vašoj pomoći

U većini škola se uči na koji način je potrebno učiti, no to je za većinu učenika frustrirajuće, zbog previše bilješka i zamornih informacija. Stoga, jedino što može pomoći vašem djetetu ste vi. Vi ga trebate naučiti kako učiti i biti mu podrška kada god je to potrebno.

Na koji način vaše dijete uči najbolje

Ako želite svom djetetu biti od pomoći, onda morate razumjeti kako vaše dijete uči i na koji način njegov mozak funkcionira. Pasivno čitanje bilježaka nije najučinkovitiji način učenja. Djeca uče najbolje ako su aktivno uključenja u učenje. Svoje dijete možete uključiti u učenje kroz pisanje, govor i doživljaj, što će mu omogućiti da se osjeća bolje.

Isprobajte različite metode učenja kako bi što više pomogli svom djetetu. U nastavku vam donosimo nekoliko kreativnih načina, koji će pomoći vašem djetetu u učenju.

  1. Kada razgovarate sa svojim djetetom o učenju, pokušajte uključiti što više zanimljivih informacija, kako mu razgovor ne bi bio dosadan. Primjerice pričajte im priče, tako da u priču uključite materijal za učenje, koji će na taj način najbrže zapamtiti.
  2. Djeca najbolje uče na njima razumljiv način, što znači ako im je teško zapamtiti neku riječ, najbolje bi bilo da im ju pojasnite njihovim rječnikom.
  3. Kao što već svi znamo slika govori tisuću riječi, a osobito kada je u pitanju učenje. Pokušajte uvijek napraviti bilješke vizualnima, te neka budu što šarenije kako bi ih lakše upamtili.
  4. Ako dijete treba zapamtiti datume, najbolje je da na šarene papiriće zapišete te datume i povješate ih po stanu kako bi ih stalno gledalo. Na taj način djeteu će biti lakše zapamtiti.
  5. Ukoliko vam dijete voli glazbu, pomognite mu učiti kroz glazbu. Primjerice neko teško gradivo otpjevajte u nekoj pjesmici i na taj način će ga lakše zapamtiti.
  6. Igrajte se škole sa svojim djetetom tako da ste vi učenik a dijete učitelj, i da ono vas mora naučiti gradivo. Na taj način će kroz igru lakše učiti.
  7. Ako vaše dijete imati velikih poteškoća sa učenjem kupite mu bubanj. Bubnjanje opušta i pomaže stimulirati mozak.

Izbacite neugodne metode učenja i pokušajte na sve načine olakšati svome djetetu učenje, jer na taj način vaše dijete neće samo biti bolje u školi, nego će kasnije imati mnogo više mogućnosti u svome razvijanju. Svaki trud se isplati!

Autor: A.Z., Foto: AVAVA/Shutterstock