Kako pomoći djeci u školi

kako pomoći djeci u školi

Ponekad škola može biti lijepo iskustvo za dijete, ali kod određene djece to nije tako. Nije stresan samo početak školske godine, djetetu je potrebno pružiti potporu tijekom cijele školske godine kako bi što lakše odradilo svoje obaveze i kako bi na kraju imao lijepe uspomene. Saznajte kako pomoći djeci u školi.

Ako vam se vaše dijete čini čudno i bezvoljno ili na sve reagira burno i povišenim tonom, razmislite o tome što se događa u njegovoj glavi, a nije u stanju pravilno izraziti. Ono se može pretvarati da ništa ne osjeća i da je sve u redu, ali osjećaji uvijek nađu način da izbiju na površinu, a pogotovo oni teški i tjeskobni.

Neizraženi osjećaji mogu se odraziti i na rad srca, mišića i disanja, a preko četrdeset fizičkih i emocionalnih poremećaja povezuje se s emocionalnim stresom. Ovisno od osobe do osobe, pa tako i djeteta do djeteta, različito se postavljamo prema osjećajima i nosimo s nezadovoljstvom.

Od male se djece ne očekuje da kontroliraju svoje osjećaje i dopušta im se da ih do određene dobi potpuno izraze (plačem, protestom), no i oni ubrzo nauče da nije uvijek poželjno pokazati ono što se uistinu događa jer “velika djeca ne plaču”.

Iako je razumljivo da se osjećaje do određene razine treba kontrolirati, danas se velika energija troši na zatomljivanje, odgurivanje i prikrivanje osjećaja.

Osnovno je pravilo u komunikaciji s vašim djetetom da nikad ne ignorirate pokazani osjećaj, ma kakav god on bio i kolikogod vam se ne sviđao.To ni u kom slučaju neće pomoći, a pogubno je za načela poštenja i otvorenosti na kojima se treba temeljiti svaki odnos, a naročito onaj na relaciji roditelj-dijete.

Izražavanje negativnih emocija poput bijesa, ljutnje, tuge, prvi je korak prema rješavanju problema i prvi korak osjećaju zdravijeg i potpunijeg življenja.

Aktivno se bavite osjećajima svoga djeteta jer to ima iscjeliteljske moći! Shvatite da je jedan od razloga zanemarivanja osjećaja prezaposlenost i nedostatak vremena. Uvijek pronađite vrijeme za razgovor o osjećajima i pokažite zanimanje za to.

Pritom nikada ne budite nasilni, poštujte želju da vam se dijete polako otvara, tempom koji njemu odgovara, jer ipak je na kraju priče njemu najteže!

Autor: Tajana, Foto: Dmitriy Shironosov/Shutterstock