Kako pokrenuti i voditi posao kod kuće

Muškarac radi od kuće, Foto: Dmitriy Shironosov/Shutterstock

Prije ulaska u samostalni posao provjerite postoji li tržište za vaše proizvode i usluge. Dobar poslovni plan može dati ideju koliko je ideja dobra ili loša, a nužan je i za dobivanje zajma kod banke. Pisanje ovakvog elaborata nije znanstvena fantastika. Uz malo truda i dobre literature možete ga i sami napisati – besplatno!

Samostalan rad ili još zaposlenika

Ovisno o obimu i vrti posla treba pažljivo odvagnuti obe mogućnosti. Kod zapošljavanja dodatnih radnika treba voditi računa da će svakog mjeseca trebati  izdvajati za plaće, poreze i slično te shodno tome imati ili osigurati dovoljno posla.

Plaćanje poreza

Država je neumoljiva. Porez se mora platiti. Ili ne? Tvrtke ne moraju odmah u sustav PDV-a, ovisno o godišnjem obrtu kapitala. Jednom kad postane porezni obveznik pazite da se porez plaća redovito i na vrijeme. Sretna porezna uprava je najbolja porezna uprava. Ako i dođe do kašnjenja kod nas se još uvijek može dogovoriti nekakav poček, ali bitno je da komunicirate sa njima, a ne da ih se ignorira.

Štednja za mirovinu

U vrijeme kada je svaki novac bitan jer tvrtka tek počinje sa radom ne smije se zapostaviti štednja. Redovna davanja za mirovinu su premala, treba pokušati svaki mjesec odvojiti još neki iznos. Gledamo li na to mjesečno ne radi se o velikim iznosima, ali kumulativi su puno primamljiviji.

Radni prostor

Idealno bi bilo da jedna cijela prostorija posluži za radnu sobu, ali ukoliko to nije moguće potrebno je dio prostora ograditi pomoću nekakvih pregrada ili slično. Ne štedite na ergonomskom namještaju, pogotovo sjedalici koja mora biti dobra ukoliko osao zahtjeva dugo sjedenje. Računalo sa pristupom Internetu je neophodno.

Posebna telefonska linija

Posebna linija jedan je od prioriteta. Zabranite javljanje ta taj broj kada je ured prazan ili jednostavno namjestite da se javlja automatska sekretarica ili još bolje govorna pošta. Na ovaj način ne postoji opasnost da se dijete ili netko drugi javi na telefon, što ostavlja dojam neprofesionalizma.

Profesionalni izgled

Dobro dizajnirana web stranica sa imenom koje odgovara imenu firme je obavezna. Uskladite dizajn i izgled promotivnim materijala, „vizitki“ i slično. Ulaganje u dobar logo je uvijek isplativo.

Foto: Dmitriy Shironosov/Shutterstock