Kako pobijediti starenje

kako pobijediti godine

Ne morate prihvatiti teoriju da su debljanje, bore, suha koža i ostali problemi jedan od neizbježnih oblika starenja. Prirodne metode liječenja nude brojne načine kako pobijediti godine.

Istraživanja su dokazala da loša prehrana, pretjerano izlaganje suncu, nedostatak sna i stres ubrzavaju starenje. No, protiv djelovanja vremena na tijelo možete se boriti pokušate li zaustaviti djelovanje slobodnih radikala u tijelu.

Slobodni su radikali izrazito reaktivni spojevi koje tijelo stvara tijekom normalnih procesa metabolizma ili koji nastaju zbog onečišćenja zraka ili pregrijavanja određenih vrsta ulja. Napadaju i oštećuju genski kod i memoriju stanica te ih sprječavaju u proizvodnji energije.

Sve to zvuči vrlo složeno, no učinci slobodnih radikala uvijek su svuda oko nas. Jeste li vidjeli kako kisik djeluje na određene metale? Hrđa je rezultat oksidacije koju pokreću slobodni radikali. A bore? I za njih su odgovorni slobodni radikali, a pospješuju i razvoj nekih bolesti, na primjer raka i srčanih bolesti.

Slobodne radikale ne možete spriječiti, no postoje obrambeni mehanizmi u tijelu koji ih izbacuju. Najbolje ćete se obraniti zdravom prehranom. Neke promjene životnog stila također će vam pomoći u borbi protiv napada slobodnih radikala.

Starenje je neizbježan proces (a čini se da slobodni radikali postaju izrazito aktivni nakon 30. godine), no donekle ovisi o vama kako će taj proces teći i hoćete li izgledati starije no što jeste. Već znate da debljanje, koronarnu bolest srca, osteoporozu i visok kolesterol možete izbjeći zdravom prehranom i redovitim vježbanjem.

Brigom o koži možete smanjiti nastanak bora. Održavate li mozak aktivnim, bit će mlađi. Zbog suvišnih kilograma, bola i osjetljivosti, slaba pamćenja i drugih problema možete se osjećati i izgledati starije. Drugim riječima, vidljivi je dio starenja bar djelomično rezultat vašeg načina života, osobito načina na koji se odnosite prema sebi.

Nikad nije prerano početi razmišljati o tome kako ćete starjeti i nikad nije prekasno za pozitivne promjene. Bez obzira na to jeste li tinejdžerica ili žena u sedamdesetima, počnite se brinuti o svom tijelu i umu i osmislite plan borbe protiv procesa starenja tijela. Tako ćete uspješno zaustaviti godine.

Autor: S.G., Foto: Coy_Creek/Shutterstock