Kako pobijediti depresiju

depresija

Ne mogu više. Umorna sam. Dosta mi je svega. Često možemo čuti ovakve izjave ili ih i sami često izgovaramo. Ove izjave, a i emocije odnosno stanja zbog kojih ih izgovaramo, mogu biti potpuno bezazlene, ali i alarm za nešto ozbiljnije.

Svi se ponekad osjećamo potišteno, no kako ćemo znati da to nije depresija. Ovo su neki simptomi depresije: promjene u ritmu spavanja i apetita, umor, osjećaj tuge, krivnje ili beznađa, nemogućnost koncentracije ili bistrog razmišljanja, razmišljanje o smrti ili samoubojstvu. Ako bilo koji od ovih simptoma traje duže od dva tjedna, svakako se obratite stručnjaku.

Velik broj ljudi boluje od nekog oblika depresije. Depresija može biti uzrokovana nekim tragičnim događajem ili kemijskom ravnotežom, a ponekad su uzrok oba razloga. Depresiju ne može dijagnosticirati sam bolesnik i ne može se liječiti samo prirodnim preparatima.

Depresija nije osjećaj prolaznog neraspoloženja. Postoji velika razlika između običnog neraspoloženja i depresije. Kad smo razočarani životom, gubitkom voljenje osobe ili prijatelja, prirodni je da smo tužni, no vrlo brzo se vraćamo u normalan život.  Depresija se najčešće javlja u četrdesetim godinama života, iako se prema novijim istraživanjima u 50% slučajeva, depresija pojavljuje i ranije.

Prirodan lijek koji ublažava depresiju je gospina trava. To je biljka žarko žutih cvjetova. Ime je dobila po grčkom bogu Sunca Hiperionu. U Njemačkoj već duže vrijeme postoji tradicija da se djeci daje čaj od spomenute biljke kako bi se tijekom puberteta lakše nosili s hormonalnim promjenama.

Čaj od gospine trave umirujuće djeluje na živčan sustav, održava razinu serotonina normalnom, liječi poremećaje spavanja, uklanja umor, tugu, bezvoljnost i melankoliju. Budući da djeluje na hormone, odlična je za uklanjanje simptoma PMS-a i menopauze (posebice čestih promjena raspoloženja), dobra je protiv svih ženskih bolesti, uklanja menstrualne grčeve, liječi anemiju i još mnogo toga.

U šalicu od 2 dcl uspite kipuću vodu i stavite jednu jušnu žlicu gospine trave. Poklopite šalicu i pustite da odstoji 10 minuta. Čaj bi morali piti 6 tjedana bez prekidanja i onda napraviti pauzu od 3 tjedna. Čaj bi bilo najbolje piti 3 puta na dan.

Autor: D.K., Foto: MitarArt/ Shutterstock