Kako pobijediti birokraciju

kako pobijediti birokraciju

Nitko se ne voli naći u raljama birokracije, šetnji pred šalterima, skupljanju sto papira i potvrda kojima se ne vidi svrha ni razlog. Ali u pitanju je nezaobilazna procedura pri promjeni dokumenata, izradi osobne iskaznice ili bilo koji postupak za što neka od institucija državne uprave mora dati svoj pečat ili potvrdu. Kako bi se sve riješilo bez većih poteškoća treba znati kako pobijediti birokraciju.

Koliko god nekad izgledalo nemoguće privesti sve to kraju, priveli su svi pa ćete i vi. Dok čekate da se vaša procedura ili postupak riješi, pokušajte primijeniti neke od savjeta koji su mnogima pomogli.

Ne treba gubiti živce i treba biti ljubazan. Čim shvatite da postoji problem, počnite voditi dnevnik događaja. Bilježite sve što se dogodi, sve datume i točno vrijeme, imena ljudi s kojima razgovarate i ishode tih razgovora. Vodite i evidencije svih dokumenata.

Upoznajte svoja prava. Ako je moguće, prvo dobro sagledajte trenutnu situaciju. Proučite propise ili tražite da vam ih netko pojasni. Ako se postavite tako da znate na što imate pravo, manja je vjerojatnost da će vam biti nanesena neka nepravda.

Odlučite što želite postići. Primjerice, ispriku, promjenu načina rada, ispravljanje problema ili isplatu naknade. Ako je moguće, svoj problem prvo objasnite osobi zbog koje je i nastao. Često se takve situacije mogu riješiti i bez službenog postupanja. Službeni postupak je i najdulji postupak, stoga probajte olakšati i sebi i drugima.

Ne uspijete li problem riješiti ondje gdje je i nastao, zatražite razgovor s nadređenom ili odgovornom osobom. Pritom nemojte gubiti strpljenje nego mirno i staloženo obrazložite što vas muči. Gubitak živaca će u krajnosti vama naškoditi.

Raspitajte se o službenom postupku prigovora jer u većini organizacija javnog karaktera imate mogućnost prigovora. Zašto je ne iskoristiti ako imate razloga! Rok za prigovor također postoji pa ako se odlučite na njega, vodite računa da to bude unutar roka.

Ne uspijete li i dalje riješiti problem, napišite službeni dopis osobi ili organizaciji o kojoj je riječ. Čuvajte kopije svih dopisa i dokumenata. Sve pošiljke obavezno šaljite preporučeno. I na kraju treba li vam pomoć, zatražite je. Vezano uz većinu takvih problema mogu vam pomoći u Uredu za savjetovanje građana, ili će vas savjetovati gdje da se dalje obratite.

Autor: Tajana, Foto: Nejron Photo/Shutterstock