Kako osušiti namirnice

sušeno voće
Sušđeno voće, Foto: udupea/Sxc

Sušenje namirnica sve je popularnije, a to i nije čudno kada se upravo na taj način onemogućava razvoj mikroflore kvarenja, a u određenim namirnicama možete uživati tijekom cijele godine. Poznato je kako je moguće sušenje skoro svih proizvoda, ali ono se ipak odnosi samo na nekoliko namirnica među kojima su daleko najpoznatije smokve.

Njihova popularnost leži u činjenici što se mogu sušiti prirodnim putem zbog čega nije potrebno koristiti nikakve dodatne preparate sa strane. Prirodno sušenje događa se na suncu dok se kod umjetnog moraju koristiti ventilatori velike snage.

Smokve se tako mogu sušiti na suncu, gdje plod polako počinje gubiti vodu, ali se u isto vrijeme povećava koncentracija šećera. Tijekom sušenja plodovi se moraju okretati, a svake ih večeri treba pokriti prostirkom kako se ne bi orosili ili pokisnuli.

Meko sušeno voće koje se odnosi na smokve i šljive poznato je po tome da pored šećera ima i nizak postotak masti te vitamin A, beta-karoten, vitamin E i magnezij. Osim toga imaju puno više vlakana od svježeg voća.

Rajčice su isto tako poznate kao namirnica koja se može osušiti, a koja je poznata po svom osebujnom okusu. Kako bi uštedjeli novac i izbjegli kupovinu rajčice kada joj nije sezona, okušajte se u sušenju.

Potrebna su vam tri do četiri sunčana dana. Rajčicu prije operite, uklonite peteljke, narežite na komade srednje veličine i odložite na posebnu posudu. Posolite ih i ostavite da se sunčaju. Broj dana ovisit će o snazi sunca. Ako ih ne možete sušiti vani iskoristite pećnicu, zagrijte ju na 100 °C i ostavite da se suši oko 5 sati.

Sušena hrana zauzima puno manje prostora nego zaleđena hrana, jer se oduzimanjem vlage smanjuje obujam hrane, pa ju tako možete pohraniti u razne posude i koristiti svaki put kada vam se jede malo smokava ili možda grožđica.

Zahvaljujući procesu sušenja više nije važno koje je doba godine, jer vi u svojoj smočnici imate sve već pripremljeno za vrhunske delicije obogaćene dodacima sušenog voća. Sušenjem se oduzima vlaga i sprječava mogućnost nastanka mikroflore, a kod određenih riba za svaki slučaj se koristi i proces dimljenja.

Autor: S.Š. Foto: udupea/Sxc